Вучић и Заев: Несугласице – диjалогом

Председник Србије Александар Вучић и премијер Македоније Зоран Заев разговарали су “дуго и отворено” и размотрили “све новонастале околности”, саопштено је.

У заједничком саопштењу је наведено да су српски председник и македонски премијер постигли сагласност у пет тачака.

  1. Република Србија и Република Македонија ће искључиво дијалогом решавати сваку евентуалну несугласицу у међусобним односима.
  2. Без обзира на све политичке разлике у одређеним важним политичким и регионалним питањима, Србија и Македонија ће се заједнички борити не само за очување, већ и унапређење пријатељских односа српског и македонског народа и грађана Србије и Македоније.
  3. Република Србија и Република Македонија уложиће још веће напоре за даље унапређење економских односа и повећање трговинске размене две земље.
  4. Република Србија и Република Македонија, у складу са међународним јавно-правним прописима, у доброј вери и на пријатељској основи штитиће права и интересе дипломатско-конзуларних представништава на својој територији.
  5. Република Србија и Република Македонија интензивираће међусобну комуникацију на највишем нивоу, подржавати једна другу на европском путу и јачањем добросуседских односа доприносити стабилности региона.

Из заједничког саопштења се не може много тога наслутити, а у наведеним тачкама се Вучић и Заев не дотичу тема које су изазвале дипломатске варнице између две земље – теме чланства Косова у Унеско око чега је Македонија најавила заокрет у односу на оно што је садашњи премијер говорио пре три месеца и тему “офанзивног обавештајног рада упереног према институцијама и органима Србије”. 

Подсетимо, из државног врха Србије је поручено да постоје докази о обавештајним радњама Македоније, а иако то није званично речено, више београдских медија је објавило да је у питању прислушкивање, па чак и праћење и притисци на дипломатско особље. 

Премијерка Србије Ана Брнабић је рекла да су због односа са Македонијом одржане консултације са председником државе и шефом дипломатије, који су јавно рекли да постоје докази о офанзивном обавештајном раду, и додала да је у питању “велика ствар”. 

Осим тога, шеф српске дипломатије Ивица Дачић је рекао да “не би било чудно” када би Македонија подржала улазак Косова у Унеско, али је навео да се то “не ради пријатељима”.  Такође, наговестио је да би реципрочна мера, како се изразио “како ви нама, тако ми вама”, била разматрање поништавања одлуке о Србије признању Македоније под њеним уставним именом.  Дачић је рекао и да “жели да у Скопљу знају да ми све знамо”.  Србија је повукла особље из амбасаде у Скопљу у недељу увече.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *