Трамп, Ли и ђенерал Дража

Да ли ће Срби постати колатерална штета америчке борбе против сопствене историје?

Протеклих дана сведоци смо нових немира, неки би рекли расних сукоба, а други идеолошких, у очигледно дубоко подељеној Америци. Међутим, кад погледамо о чему се ради, видимо да је заправо реч о још једном покушају „дубоке државе“ да удари на председника Доналда Трампа са позиција радикалне левице зване „антифа“. Иако су мејнстрим медији покушали да противнике рушења споменика генералу Роберту Е. Лију прикажу као неонацисте и кјуклуксклановце, да би тиме прикрили опасност од таквог прекрајања историје од стране левичара и либерала, шира јавност је очигледно против рушења „америчке историје“.

[restrict]

ИСТОРИЈА И РЕВИЗИЈА Наиме, немири су избили када су левичари покренули иницијативу да се споменик генералу јужњачке Конфедерације Роберту Едварду Лију, постављен 1924. у Шарлотсвилу у америчкој држави Вирџинија, измести због тога што се, како кажу, ради о споменику човеку који је био расиста и командант војске Конфедерације. Генерал Ли заиста јесте био командант јужњачке војске, те један од најбољих и најомиљенијих генерала и личности из америчке историје, али нетачно је да је био расиста, бели „супрематиста“, јужњачки сепаратиста и све остало што настоје да му пришију левичари који настоје да наметну своју (ре)визију историје. Генерал Ли био је познат противник ропства, сматрао је да оно треба да се укине (у његовој држави Вирџинији неколико пута пре Грађанског рата је у Представничком дому те савезне државе замало прошао законски предлог о укидању ропства) и био је одлучан присталица очувања Уније и противник отцепљења јужњачких држава. Председник Линколн му је чак нудио и команду над армијом Уније. Међутим, када је Вирџинија прогласила отцепљење од САД, Ли је, као и многи његови земљаци из Вирџиније, стао на страну своје државе и постао стуб одбране Југа.

Његов однос према црнцима илуструје и његово залагање да се црним робовима понуди ослобођење у замену за ступање у војску Конфедерације. Тај предлог је и прошао, али касно, тек 1865. године. Након рата био је поборник људских права за све, укључујући и бивше робове, а то је било либерално чак и међу северњацима, био је и за отварања јавних школа за све, укључујући и црнце, али је био против тога да им се одмах да право гласа јер је сматрао да би то водило тешкој демагогији и бројним срамотним дешавањима, што се заиста и дешавало у јужним државама после Грађанског рата.

Наиме, скоројевићи који су дошли са севера а звали су их „кофераши“ јер су често долазили само са кофером, користили су подршку Севера и приземном демагогијом добијали власт коју су користили да до краја опљачкају, ионако од рата опустошене, јужњачке државе. Од тих „реформатора“ и „бораца за људска права“ се неке од њих ни до данас нису у потпуности опоравиле. Звучи познато.

 

БОСАНЦИ С ФЕЈСБУКА Друга вест о „рату против споменика“, такође из Америке, јесте иницијатива муслимана из Босне да се сруши споменик Дражи Михаиловићу. Фејсбук група „Босански Американци“ позвала је добровољце да им помогну у организацији рушења америчких споменика генералу Драгољубу Дражи Михаиловићу, команданту Југословенске војске у отаџбини. Први на удару је његов споменик поред Храма Светог Саве у Либертвилу у Илиноису поред кога се традиционално обележава Дражиндан 17. јула, кад се верује да је Михаиловић убијен 1946. Код овог манастира епископ канадски Митрофан је држао парастос и ове године.
Амерички муслимани из Босне решили су да искористе масовну хистерију око рушења споменика припадницима Конфедерације у америчком грађанском рату. „С обзиром на то да градоначелници и гувернери америчких градова склањају спомен-обележја Конфедерацији, наша заједница у Илиноису предлаже да се исто тако третирају и споменици Дражи, вођи тзв. Трећег српског устанка“, пише на фејсбук страници ове муслиманске групе. Они Дражу називају „претходником босанског геноцида“. Овим поводом је избио прави вербални рат на друштвеним мрежама у који нису укључени само припадници народа бивше Југославије већ и „рођени“ Американци. Муслимани, углавном пореклом из Босне, настоје на тај начин да поново потврде наратив о српској геноцидности и на примеру Драже Михаиловића. Наравно да су муслиманима много ближе америчке демократе и глобалисти но републиканци и трамповци који су познати и по антимуслиманским и антиимиграционим ставовима. Зато су они и гласали за Хилари, а Срби у већини за Трампа.

 

ВИРТУЕЛНО И СТВАРНО Настојање да се прекроји историја и да се негира друга страна у грађанском рату је врло опасно и може бити заметак новог сукоба. Дубина политичке поделе у САД данас, и то не само по линији за Трампа или против њега већ идеолошки и културолошки, није за потцењивање. Узаврелост страсти око генерала из грађанског рата и оштрина поделе говори да је у САД данас атмосфера слична оној која је и довела до грађанског рата. Кад на једној страни имате ушанчену конзервативну, религиозну и десну Америку, а на другој страни агресивну и радикализовану либералну и секуларну левицу са екстремима који добијају на значају, онда је немогуће предвидети до чега може довести такав друштвени раскол. Овај својеврсни „грађански рат на друштвеним мрежама“ излази из сфере виртуелног и постаје болно реалан.

Код нас је процес био супротан. Ми смо прво имали реалан сукоб православних Срба и муслимана Бошњака (али и Хрвата) да би се он тек касније пренео у виртуелну сферу друштвених мрежа. Моћ друштвених мрежа уз вешт менаџмент може лако довести до тога да нешто од виртуелног постане и крваво, као и то да се контролисано одржава на друштвеним мрежама као издувни вентил или пак као жеравица из које је лако распирити нови „прави рат“. 

[/restrict]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *