Скандалозна промена става Заева: О КиМ у Унеско као већина ЕУ

Македонска влада саопштила је да ће приликом одлучивања о чланству Косова у Унеску узети у обзир ставове већине земаља Европске уније.

Влада је то саопштила иако је премијер Зоран Заев пре само три и по месеца у ексклузивном интервјуу за Прву телевизију изјавио да ће Скопље приликом гласања бити неутрално.   Влада Заева данас је, међутим, саопштила да “развија пријатељске односе са свим суседним земљама”, да у случају отворених питања “води политику добросуседске и регионалне сарадње”, али да ће, што се тиче гласања за чланство Косова у Унеску, “узети у обзир ставове већине земаља Европске уније”.  Премијер Македоније Зоран Заев изјавио је почетком маја да ће Македонија приликом наредног гласања о чланству Косова у Унеску бити неутрална. 
На питање Прве телевизије како ће Македонија гласати приликом будућег изјашњавања о пријему Косова у Унеско, Заев је кратко одговорио: “Неутрално”. 

Заев је тада такође изјавио да жели да гледа у будућност и да је спреман да повуче своје “претеране” изјаве, које је дао на рачун власти у Србији.  Македонска влада је још 2008. донела одлуку да та бивша југословенска република подржи самосталност Косова, чиме је потврдила ранију одлуку македонског парламента. 

Раније данас, македонска агенција “Макфакс” јавила је да је Влада Македоније припремила предлог за подршку учлањењу Косова у Унеску и оценила да је то један од разлога што је Министарство иностраних послова Србије повукло особље амбасаде из Скопља на хитне консултације у Београд. 

Македонска агенција, позивајући се на неименоване изворе, наводи да је званични Београд имао информације да ће Македонија бити предлагач за гласање за улазак Косова у Унеско, односно да ће то предложити као тачку дневног реда. 

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да су запослени у Амбасади Србије у Македонији повучени на консултације након што је од надлежних обавештајних органа “добијено довољно доказа о веома офанзивном деловању против органа и институција Србије”. 

Навео је да је за ту одлуку било неколико разлога, али да су “надлежни органи” установили то и представили и њему и Влади Србије доказе о таквом деловању. Он није хтео да износи детаље, али је истакао да Србија жели да има добре односе са Македонијом, али и да мора да се припреми и прилагоди новим околностима. 

“Наше је да наши људи буду припремљени и спремни. Биће неких промена у нашем особљу и да заштитимо пријатељство наше са Македонцима, а и како да се понашамо у новом окружењу”, рекао је Вучић. 
“Много је шпекулација и мислим да ће у наредних 10 дана све бити много јасније.” 
“Ми ћемо своје интересе да заштимо И градићемо добре односе са Скопљем”, рекао је председник на питање да ли криза у односима са Македонијом има везе са чланством Косова у Унеско и додао: 
“Али, како бих вам рекао… Ти односи ће морати да буду засновани на узајмном поштовању. Да ли ће Албанци да уврсте Косово на дневни ред скупштине УНЕСКО… Наш је посао да заштитимо интересе Србије, а да при том не нарушимо интересе дургих земаља”, рекао је председник. 
Указао је да ту, међутим, има мешања неких других сила: 
“Има мешања неких других сила. Наше је да умемо да одговоримо и да умемо да заштитимо наше деловање од утицаја спољних фактора …”, рекао је председник. 
Упитан да ли мисли на Русију, одговорио је: “Нисам помислио на Русију”. 
Председник је поновио да ће Србија наставити да развија пријатељске односе са Македонијом.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *