Почетна / ПЕЧАТ НЕДЕЉЕ / Печат недеље

Печат недеље

Косово и Интерпол

Да ли ће наша јужна покрајина у септембру постати чланица светске полицијске организације?

Гласање о уласку Косова у Интерпол могло би да буде одложено за још годину дана, и то због Палестине, пише ових дана приштинска штампа на албанском језику.

ЗАХТЕВ ПРИЈАТЕЉА „Коха диторе“ преноси изјаву Емануела Демаја, вршиоца дужности косовског министра спољних послова, који је обелоданио постојање незваничног захтева „неких партнера Косова“ да Косово ове године одустане од свог захтева: „Постоји могућност одлагања за још годину дана. Државе које подржавају Косово захтевале су да гласање буде одложено. Ипак, ове информације још нису званичне, и биће званично познате непосредно пре заседања Генералне скупштине Интерпола.“
Разлог за овај неочекивани захтев, како даље пише „Коха диторе“, могао би да се налази у чињеници да је, уз Косово, за чланство у Интерполу аплицирала и Палестина (као и Соломонска острва, али то сад није битно), чему се Израел – а под утицајем Израела – и Сједињене Америчке Државе противе, па би могле да се нађу у неугодној ситуацији да њихова политика двоструких аршина постане сасвим очигледна, тако што би гласали против Палестине, а за Косово.

ПРОЦЕДУРАЛНА ПИТАЊА И Палестина и Косово, иначе, свака на свој начин, налазе се у својеврсној сивој зони у погледу (не)испуњавања критеријума за чланство у Интерполу, будући да нису пуноправне чланице Уједињених нација. Што се Косова тиче ситуација је и кудикамо сложенија, утолико што Интерполов устав у свом члану 4 наводи да апликацију за чланство мора да поднесе влада државе потенцијалне чланице, док је у име Косова овај захтев морао да буде упућен преко Унмика.
Овакав вид сарадње Косова и Интерпола, преко Унмика дакле, успостављен је Меморандумом о разумевању између Интерпола и Унмика 2002. године. Први покушај директног учлањења Косова у Интерпол, пошто је Приштина самопрогласила независност од Србије, уследио је 2010. и завршио неславно, већ на почетном кораку, у канцеларији Интерполовог генералног секретара у француском Лиону. Следећи покушај уследио је 2015, међутим, ни те ни наредне године косовски захтев није био ни стављен на агенду Интерполових годишњих скупштина. Ове године ипак, у мају, Косову је успело да прође кроз Интерполов Извршни комитет и тако стане у ред за гласање о чланству на скупштини која ће се између 26. и 29. септембра одржати у Пекингу.
Без обзира на онај неформални захтев косовских партнера да гласање о уласку Косова у Интерпол буде одложено, па чак и без обзира на чињеницу да је Косову успело да прође кроз Извршни комитет, улазак наше јужне покрајине у светску полицијску организацију далеко је од загарантованог упркос дефетистичким прогнозама које се с времена на време појављују у овдашњим медијима. Интерпол, наиме, има 190 чланица, и за улазак у пуноправно чланство у овој организацији потребна је двотрећинска већина међу постојећим чланицама, дакле, 126 уколико би гласале све чланице, а независност Косова признаје 114 земаља. Другим речима, не само да српска битка против уласка Косова у Интерпол није унапред изгубљена него, напротив, умногоме зависи управо од Србије и упорности њеног лобирања против уласка Косова у Интерпол.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *