Почетна / Оглашавање / Млади олимпијци уз НИС стигли до трона

Млади олимпијци уз НИС стигли до трона

Са најпрестижнијих међународних такмичења за ученике средњих школа, у оштрој конкуренцији, наши тимови су  донели чак 15 медаља, и то једну златну, девет сребрних и пет бронзаних медаља

И ове године Србија се потврдила свој потенцијал у области природних наука. Са најпрестижнијих међународних такмичења за ученике средњих школа, у оштрој конкуренцији, наши тимови су  протеклих месеци донели чак 15 медаља, и то једну златну, девет сребрних и пет бронзаних медаља.

За овај успех најзаслужнији су талентовани млади људи који су нас представљали у свету уз подршку својих тимова и ментора, као и компаније НИС која већ традиционално кроз програма „Енергија знања“ подржава организовање националних Олимпијада знања, чији победници потом представљају нашу земљу на међународним такмичењима широм света. На овај начин компанија НИС пружа подршку талентованим ученицима и студентима  и систему образовања у Србији.

Прве добре вести донели су млади хемичари са међународне хемијске олимпијаде која је одржана на Тајланду. Највише успеха имао је Дамјан Чубраковић из Математичке гимназије који је освојио сребрну медаљу, док су Андреј Кукурузар  из гимназије „Вељко Петровић“ из Сомбора, Андреј Ковачевић из ужичке Гимназије и Анамарија Николетић из Математичке гимназије заслужили бронзану медаљу.

Сјајан резултат остварили су и математичари, који су у конкуренцији 111 земаља, на 58. Међународној олимпијади из математике заузели  18. место. Све  четири сребрне и две бронзане медаље на такмичењу у Рио де Женеиру освојили су ученици Математичке гимназије из Београда. Марко Медведев, Огњен Тошић, Алекса Милојевић и Павле Мартиновић понели су сребро, а Јелена Иванчић и Игор Медведев освојили су бронзане медаље.

Највећи успех имали су тaкмичари из физике. На овогодишњој међународној олимпијади  у граду Јогјакарта у Индонезији, наши средњошколци  остварили су најбољи резултат који је Србија до сада постигла на међународној олимпијади из физике.  У конкуренцији  од око 400 ученика из преко 80 земаља, златну медаљу освојио је Душан Ђорђевић из Математичке гимназије из Београда, а сребро је припало Марку Шушњару и Вуку Радовићу из Математичке гимназије, као и Новаку и Богдану Станојевићу из  гимназије „Светозар Марковић“ из Ниша.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *