Македонско питање

Каква је веза између кризе у односима Србије и Македоније, унутрашњег дијалога о Косову и Метохији и најављене декларације о опстанку српског народа?

Сећате ли се када су Македонија и Црна Гора, било је то 9. октобра 2008. године, признале самопроглашену независност јужне српске покрајине, па је Србија реаговала драматичним и оштрим избацивањем њихових амбасадора из Београда јер Србија, одлучним речима тадашњег шефа дипломатије Вука Јеремића, „неће имати разумевања за било какву одлуку која (…) за свој ефекат има нарушавање нашег суверенитета и територијалног интегритета, што, наравно, подразумева признање једнострано проглашене независности Косова“? Па се – захваљујући „Викиликсу“, хвала Џулијану Асанжу – испоставило да је све то била само представа Бориса Тадића и Вука Јеремића намењена обмањивању овдашње јавности.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

3 коментара

 1. Avatar

  Uvodno izlaganje Aleksandra Vučića (dovoljno za komentar) je kontradiktorno njegovoj politici o KiM i Briselskom sporazumu. Njegov kritički osvrt na Makedonsko pitanje ne odnosi se na kritiku “zašto je Makedonija sa C. Gorom priznala jednostrano proglašenu republiku Kosovo”, nego zašto je tadašnja srpska vlast (Tadić-Jeremić) oštrim reagovanjem – izbacivanjem njihovih ambasadora iz Beograda (ispostavilo se, citiram Vučića) – “režirala-sprovodila predstavu Birisa Tadića i Vuka Jeremića namenjena OBMANJIVANJU OVDAŠNJE JAVNOSTI”(!)?

  PARADOKSALNO JE da Vučić prebacuje krivicu na bivšu vlast za Kosovo – a on je lično bio kreator politike za Kosovo (KiM) u Miloševićevom režimu kao Ministar za informacije i medijski rat za KiM, a sada kao premijer i predsednik Srbije Medjunarodnim BRISELSKIM SPORAZUMOM-BS potpisuje kompletnu predaju-poklanjanje teritorije KiM albanskim muslimanima (faktički albancima predaje tapiju na Kosovo, a predatu-poklonjenu teritoriju Srbija nikada ne može da povrati, ako neko pokuša biće optužen za agresiju na Kosovo). ZNA VUČIĆ kako da preda Kosovo BS po instrukcijama EU, a da to srpskom narodu predstavi dijametralno drukčije (patriotski): formulacijom teksta BS (15 odredbe) prikrivaju predaju teritorije: Prve 6 odredbe kao formiranje tzv ZSO, ali ostale 9 odredbe daju Kosovu sve atribute države(!)? TAKODJE, Vučić zna da se Briselskim “sporazumom” Srbije i Kosova – odredjuje STATUS Kosova (Nezavisna albanska muslimanska država), ali vrši zaamenu teze i “B. sporazum” predstavlja kao “dijalog” Srba i Albanaca za bplji život svih gradjana Kosova(!). DIJALOG = razgovori, ali šta je predmet-sporazum-dogovor tog dijaloga Srba i Albanaca: STATUS Kosova – Nezavisnost Kosova, o čemu Vučić perfidno ćuti.

  ZATO VUČIĆ 5 godina zabranjuje debatu-raspravu o BS u narodnoj skupštini, i narodni referendum, da bi konačno završio predaju teritorije: “O BS i tzv ZSO govori samo u naslovu – kao mantra…: “Srbija sprovodi sve dogovore iz BS, Kosovo ne sprovodi, naročito formiranje Zajednice 4 opštine sa srpskom većinom (ZSO), kako piše u BS, a ne kako Vučić tumači i predstavlja srpskom narodu da nas zamajava:

  – A ŠTA PIŠE u BS o formiranju tzv ZSO: Radiće po zakonima i Ustavu države Kosovo, nema zakonodavno-izvršna ovlašćenja, imaće isti status kao o pstale kosovske opštine(!)? To znači da ZSO ima manjinski status, manji od Nacionalne manjine imajući u obzir da su diskriminisani po svim osnovama nacionalnih i ljudskih prava što utiče na iseljavanje Srba (da ne nabrajam): … Zato Vučić krije tekst BS da ne vidi srpski narod “kakav je status Kosova i kakav je status Srpskog naroda u državi Kosovo) …

  Od stotine Vučićevih nakaradnih političkih stavova, izdvajam dva:
  – Zašto on lično sam odredjuje gde će da se broje glasovi-glasačke kutije (u Vranje i Rašku) za vreme izbora predsednika Srbije, sa obrazloženjem, citiram Vučića: “Iz bezbednosnioh razloga”(!)? Zašto “brojanje” nije vršeno u srpskim opštinama na Kosovu, uli u mesnim Zajednicama, na kraju u srpskim kućama (nije valjda da če to zabraniti albanci?). Čisto obmanjivanje srpskog naroda od strane Vučića da se tako prikaže, jer se tako Vučić dogovorio sa Albancima “zato što je Kosovo po Briselskom sporazumu albanska država” (ne može država Srbija da vrši zvanične izbore u državi Kosovo – to je suština koju Vučić krije.
  – ISTO i sa “šarenim vozom” kojim je Vučić hteo pred izbore za predsednika Srbije “euforično” prikaže (da je prošao voz za Kosovo) – kako je Kosovo navodno sastavni deo Srbije po Briselskom sporazumu? IAKO su kosovski zvaničnici i mediji pre “voza” upozoravali da neće pustiti voz na Kosovo jer brane teritorijalni integritet i suverenitet Kosova po Briselskom sporazumu!!! ZAŠTO Vučić nije odgovorio na “upuzorenje” Kosova (čija je država Kosovo), nego je ćutao i iz BGD šalje “optužbe” kako je Kosovo htelo da izazove rat sa dugim cevime, ali eto, on je svojim junaštvom i mudrošću – zaustavio rat(!)? Laže srpski narod u zdrav mozak i pravi nas budalama.
  I SADA nas Vučić zamajava deklaracijama i unutrašnjim dijalogom da prebaci odgovornost srpskom narodu za predaju teritorije KiM i izdaju Kosmetskih Srba?…

 2. Avatar
  Jasna Krivokapiceva

  Мислим, сада је време разговарати о питању са Косовом, а не са Македонијом. Тирана је много опаснија од неке врсте Скопља.

 3. Avatar

  Hm,hmm…tu,pricu je Sloba zavrsio sa Makedonima…kada su se ” otcepili”‘ i rekao im da kada zagusti,ne racunaju na Srbiju. A,problem je u tome,sto Vucic, angazuje diplomate i sluzbenike, iz fonda” draskovica Vuka”…

  2
  2

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *