КРАЈ ТРАМПОВЕ РЕВОЛУЦИЈЕ

ОДЛАЗАК СТИВА БЕНОНА

Стив Бенон је, у то нема никакве сумње, био мозак иза Трампове победе на председничким изборима. Бенон је осмислио и артикулисао Трампову политику, односно оно што је Трамп обећавао да ће радити. Његов одлазак из Беле куће мења све. Трамп више није онај човек који је 20. јануара положио заклетву и најавио да ће исушити „мочвару“. Мочвара је потопила његов кабинет, а вероватно ће и њега

Осам дана после инаугурације, 28. јануара, нови амерички председник Доналд Трамп обавио је најважнији телефонски разговор – више од 50 минута причао је са својим руским колегом Владимиром Путином о могућностима поправљања односа две земље озбиљно нарушених током владавине Барака Обаме. Први званични контакт двојице државника овековечен је фотографијом на којој се, поред Трампа, у Овалној соби налазе и шеф кабинета Рајнс Прибус, потпредседник Мајк Пенс, саветник за националну безбедност Мајкл Флин, главни стратег Стив Бенон и портпарол Беле куће Шон Спајсер. После тачно 210 дана од како је настала ова фотографија, од свих актера који се налазе на њој у Трамповој администрацији остао је само потпредседник Пенс. Остали су напустили Белу кућу.

Први је, после свега 24 дана на дужности, отишао Флин поставши тако саветник за националну безбедност који се најкраће задржао на тој функцији у америчкој историји. Флин је био приморан да поднесе оставку после оптужби да потпредседника Пенса није адекватно информисао о својим контактима са руским амбасадором Сергејом Кисљаком. Његовим стопама 21. јула кренуо је портпарол Спајсер подносећи оставку због неслагања са председником Трампом. Недуго затим, 27. јула уследила је смена шефа кабинета Прибуса, а последња се 18. августа откотрљала Бенонова глава.

„Шеф кабинета Беле куће Џон Кели (који је наследио Прибуса) и Стив Бенон су се договорили да ће данас бити последњи Стивов дан у Белој кући. Захвални смо му на његовом ангажману и желимо му све најбоље“, саопштила је портпаролка Беле куће Сара Сандерс (Спајсерова наследница). Кап која је прелила чашу у односу Бенона и Трампове администрације је, како пишу западни медији, његова изјава о Северној Кореји која иде уз длаку ратнохушкачком чопору у Вашингтону. „Не постоји војно решење (за проблем са Северном Корејом), заборавите на то. Све док неко не реши део једначине и покаже ми да десетине милиона људи у Сеулу неће изгубити живот у првих 30 минута рата и то од конвенционалног оружја, ја не знам о чему ви причате, овде нема војног решења, држе нас у шаци“, рекао је сасвим разумно Бенон.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *