Живот пун могућности

Банка која наметљиво пољопривредницима нуди кредите уз рекламну паролу „Ево руке домаћине“ није дошла у села и засеоке – из којих већина живља бежи – да помогне, већ да отме оно што је остало, а остало је свега сем људи

Бензин ваш, идеја моја. Давно је ову реченицу изговорио Остап Бендер, славни јунак руских писаца Иљифа и Петрова. Остап је постао синоним за сваку врсту преваре, заједно са својих неколико сарадника којима је давао звучне титуле. Командер управљача је било звање возача изнајмљеног аутомобила, док би помоћник који је набављао бензин на пумпама, али без плаћања, био титулиран као командер снабдевања. Све командер до командера. Данас су ове називе задржале само полујавна и полутајна удружења грађана.

Тако ће вас у кафани уместо конобара или келнера услужити менаџер продаје хране и пића. Кошуљу у продавници купујете од саветника продаје. У банкама – од којих се иначе ваља склањати – дочекују вас извршни директори за кредите, пословну сарадњу са грађанством. Изгледа да више не важи ни латинска изрека Nomen est omen! Све се променило, само су две ствари остале исте: преваранти и преварени. Других је много више. На радост првих. Док је оваца – биће и шишања, упозоравали су наши мудри преци.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *