Вучић: Зашто нам jе потребан унутрашњи диjалог о Kосову

Председник Србиjе Aлександар Вучић каже да jе грађане Србиjе позвао на унутрашњи диjалог о Kосову и Mетохиjи, како не би таj терет оставили потомцима и зато што jе потребно, да сви заjедно пронађемо одговор коjи ће бити траjан и искључити сукоб као опциjу.

“Време је да као народ престанемо као ној да забијамо главу у песак и да покушамо да будемо реални, да не допустимо себи да изгубимо или некоме предамо оно што имамо али и да не чекамо да ће нам у руке доћи оно што смо давно изгубили,” написао је Вучић у ауторском тексту.

Подсећајући да је својевремено Шимон Перес објаснио да инсистира на преговорима са Палестинцима рекавши “а замислите само шта би могло да буде ако то не ради”, Вучић указује да и он када треба да одговори на питање о потреби дијалога са Приштином и унутрашњим српским дијалогом о Косову каже “а само замислите шта би могло да буде ..ако одједном сви заћутимо, ако престанемо да разговарамо.” 

“Ја после толико година бављања политиком на овим просторима тај одговор врло добро знам. Још од 1878. године, од стварања такозване Призренске лиге, ми Срби нисмо желели да будемо довољно одговорни да разумемо снагу и жеље Албанаца” каже председник Србије. 

С друге стране, албанском грешком, и то великом, сматра неразумевање српских државних и националних интереса и њихово потцењивање. 

“Није Србија за потцењивање, упркос чињеници да Албанци у спровођењу својих националних идеја имају значајну подршку већине западних земаља. Није данашња Србија кужна као што је била, није Србија слаба као сто је била 1999, 2004. и 2008. године, али није Србија, нити сме да буде бахата и арогантна као што је неретко била,” наводи Вучић у ауторском тексту. 

Ћутање, како оцењује, значи да нас одговори ни на шта више не интересују, да смо престали да се надамо и одлика оних који мисле да су само, и искључиво они у праву, и да немају више шта да науче ни о чему да причају са било ким. 

“То је модус операнди тиранија, увек спремних на проливање туђе крви. На крају чутање је крај. После њега више нико не говори,” указује Вучић. 

Он каже да себе не види у том послу ћутања ни у таквој, немој Србији, јер ће ако се то деси бити промашена не само политика коју води већ и читав његов живот. 

Решење, истиче, не лежи са једне стране у нашим митовима и сукобима али са друге “не лежи ни у одрицању од свих наших националних и државних интереса.” 

Противници дијалога о Косову са Приштином, сматра, јесу и они којима је сваки губитак победа, и који се туђој несрећи радују као свом успеху, пошто за други успех не знају. 

“Њихов разлог за овакву врсту нечињења, која јесте својеврсни историјски злочин с обзиром на тежину питања које иште одговор лежи у пукој нади да ће неко, некоме, на крају ‘дати Косво’ и за то, на њихову радост сносисти последице”. 

Вучић, како каже, такав став може да разуме са становишта дневне политике али са становишта историје нема ни оправдања ни разумевања за то. “Зато што је наше најтеже питање у основи баш то, и зато што је потребно, као никада до сада, да сви, заједно пронађемо одговор. И то онај који ће бити трајан, који ће искључити сукоб као опцију, и који ће свима на овим просторима донети корист” 

А проналажење решсња, наводи, “захтева главу врућу од сталног размишљања, срце које је хладно на претеране емоције и руке упрљане компромисима. И наше и албанске.” 

Проналажење решења, додаје, захтева и рад свих, и јасну свест о томе да је то што радимо дугачак, замршен и болан процес, али најпре ону врсту промене у нашој колективној свести која је често сваки договор доживаљавала као пораз. То једноставно није тачно, каже председник Србије. 

“Нисмо ми ништа тако велико добили у ратовима, што смо губили у миру. Зато што смо, све што смо добили, и изгубили ратујући, платили најтежом могућом ценом, оном која не може да се надокнади – нашим животима и животима наше деце”. И то, како каже, мора да престане. 

“Време је да Србија ради, размишља и добија, побеђује без сукоба. И ја сам убеђен да смо, већ данас у стању да то урадимо” каже Вучић. Уосталом замислите шта би могло да буде, додаје он. 

“Сви путеви политичке сарадње и економског напретка били би отворени за Србију. Врата Европске уније такође. У противном чуваћемо конфликт чији смисао не разумемо” упозорава председник Србије. 

Србији је, сматра, потребан озбиљан и одговоран приступ, храбар и реалан са погледом у будућнот. Србија је, подсећа, данас уважена свуда у свету. До пре три године је била пред банкротством а данас има суфицит у буџету, раст економије знатно већи од просека и показала је да уме да победјује не само у кошарци и ватерполу већ и у економимији и политици. 

“Да би наш напредак био сталан и одржив, морамо, ако ништа друго бар да покушамо да разрешимо косовски (Гордијев) чвор а не да се кријемо и најтежи терет оставимо нашој деци. Живети, значи љубити земљу по којој корачају деца, а не само хвалити се победама својих дедова,” закључује Вучић.

 

3 коментара

  1. Vučić sada poziva srpski narod na unutrašnji dijalog o Kosovu – da prenese odgovornst na srpski narod za petogodišnju veleizd.ju i predaju teritorije Kosova (KiM) albanskim muskimanima Briselskim sporazumom-BS, sada poziva – da srpski narod overi i pečatira njegovu ličnu petogodišnju veleizd.jničku politiku.

    ZAŠTO u startu, pre potpisivanja BS Vučić nije omogućio “unutrašnji dijalog”, javnu i skupštinsku raspravu-debatu (blokirao češće zahteve opozicije da se BS stavi na dnevi red). U mnogobrojnim političkim TV emisijama sam vodi monologe i manipulativne predstave da sebe i svoju politiku populiše (uz pripremljena pitanja i aplaudere koji ga veličaju – a nikada u TV emisijama ne poziva opoziciju-patriotski blok – da se čuje stav-mišljenje i druge strane o BS i rešavanje statusa KiM!?

    Vučićeva politika o Kosovu (u navedenom članku i uopšte) je totalno nakaradna i izda.nička: Sakrivanje teksta (15 odredbe) Briselskog sporazuma od srpskog naroda, medijske i istorijske manipulacije, zamena teza, blokade i cenzure, nekompetentnost (nije živeo na Kosovu a diktira politiku)… sve u korist albanskog separatizma i otimanja teritorije: Zašto je celu srpsku teritoriju predao albancima – najmanje pola je moralo da pripadne Srbiji). Predajom teritorije vrši pomirenje i normalizaciju odnosa Srba i Albanaca – to je van svake pameti.

    IZ PRILOŽENOG Vučićevog članka… analiziramo: (nastavak)

  2. Nastavak: ANALIZA poziva na srpski dijalog o Kosovu

    1/ Vučić-AV kao polaznu političku osnovu uzima (albansku)” realnost na Kosovu” po zahtevu Albanaca: Da ih ima 2 miliona koji drže celo Kosovo i da njima prirodno pripada teritorija, a Srba je navodno 5%. Vučić ne uzima u obzir i 250.ooo proteranih Srba koji treba da se vrate na Kosovu i politički je normalno da se računaju kao stanovnici Kosova gde su im kuće, imanja…?
    2/ ZAŠTO Srbija nakon 2000-te (do 2008) pod pritiskom albanaca i EU – prihvata “realnost” na Kosovu proizvedenu višedecenijskim delovanjem albanskog separatističkog šovinizma, etničkog čišćenja Srba i demografskom okupacijom, nakon čega je Kosovu dat signal da proglasi “nezavisnost”, a nije omogućen povratak 250.000 Srba (da bi Albanci napravili albansku muslimansku državu Kosovo).
    3/ KAŽE AV – …da ne čekamo ono što smo davno izgubili – antisrpska politika Vuka Draškovića: Ne gubi se KiM okupacijom, nego se gubi dokumentom-tapijom- Briselskim sporazumom-predajom-poklanjanjem teritorije!
    4/ AV citira Š. Peresa da insistira na “pregovorima” sa Palestincima (normalno). I ti Vučiću sa Dačićem vršiš pregpvpre-sporazume sa Albancima u Briselu- ali te sporazume (predaju KiM) kriješ od srpskog naroda – to prikazuješ kao dijalog-razgovori (zamenu teza), niko nije protiv dijaloga ali šta je EPILOG BS, šta je predmet BS (primopredaja teritorije), čija je teritorija po BS, to 5 godina prilrivaš i obmanjuješ Srbiju i MZ.
    5. AV poteže istorijat i Prizrensku ligu da brani separatističke ciljeve Albanaca a optužuje Srbe za nerazumevanje.
    6/ Povodom Kosova on Srbima pripisuje mitomaniju – kao da Kosovo nikad nije bilo Srpsko. Naprotiv, Albanci na mitomaniji – Ilirizmu (kao poreklo vode od Ilira i Kosovo je njihovo)- grade separatističku ideologiju da otmu teritoriju: Na Kosovu ima na hiljade lokala, prodavnica, firmi… sa nazivom “Ilirija”, ima na hiljade imena “Ilir” (primer kosovskog aktiviste Ilir Deda), ali Vučić ne sme da zucne da se ne najlute njegovi prijatelji Tači i Rama, samo Srbiju optužuje i okrivljuje za mitomaniju.
    6/ AV u opširnijem apelu za Srpski dijalog navodi – da Srbi treba da uče albanski jezik? To je vezano za Tiransku platformu da Makedonija uvede zvaničan albanski jezik – paralelan makedonskom. Očigledno da Vučić dobija političku indoktrinaciju od Edija Rame i Hašima Tačija, jer ga oni sada hvale za unutrašnji-srpski dijalog(!) (opširnije drugi put).
    7/ … (nastavak)

  3. slobodan milorada andrejevic

    ima li danas u svetu veceg mirotvorca od gospodina vucica. smesi mu se nobelova nagrada za mir. i naveci srpski sin i narodnosti, trebalo je da bude predlozen za najvecu nagradu nobel za mir, ali avaj srpska pravoslavna crkva na celu sa njenim patrijarhom, blazenopocivsem gospodinu germanu ni ozna ni udba nisu mogle da promene misljenje da najveci sin i narodnosti nije najprikladnija licnost za tu veliku nagradu. slicnost sa kardinalom stepincem i njegovo proglasenje za blazenog. pa zatim verovatno i za sveca katolicke crkve je nepodnosljiva. ako gospodin vucic uspe da nam srbljima promeni svest i da mi srblji u gospodinu tenisu i svinjama koje on gaji ne vidimo svetlu buducnost, tu je gospodin vucic da nas povede u svetlu buducnost.

    2
    1

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *