Вашингтон диктира, НАТО сервисира

Гласање о забрани нуклеарног оружја у Уједињеним нацијама показало је да НАТО (п)остаје претња по читав свет, али и по сопствене чланице

Човечанство је, 72 године откако су Сједињене Америчке Државе сручиле атомске бомбе на Хирошиму и Нагасаки, коначно смогло снаге да учини велики искорак: 122 државе су на седници Генералне скупштине Уједињених нација (ГС УН) подржале први споразум у историји којим се забрањује нуклеарно оружје. Међународна конвенција о забрани нуклеарног оружја усвојена је 8. јула у Њујорку, а експерти се надају да је то дан међаш за почетак краја нуклеарне ере. Конвенција забрањује развој, тестирање, производњу, поседовање и складиштење, као и претње употребом тог оружја. То је правно обавезујући међународни споразум за све државе које ће га ратификовати. Против споразума гласала је Холандија, а уздржан је био само Сингапур. Гласање су, међутим, бојкотом покушале да минирају земље које поседују нуклеарно наоружање, укључујући и САД, као и сви НАТО сателити. Упркос томе споразум, који подржава две трећине држава света, представља нову шансу за будућност човечанства, пошто такве одлуке полако, али сигурно успостављају нове норме у међународној заједници.

Вест о, по опстанак Земље, важној победи већине држава окупљених под кишобраном УН, има и своју другу, мрачнију страну, с обзиром на то да су велике силе на челу са САД, уочи гласања у ГС УН иза кулиса „ломиле кичму“ својим партнерима из НАТО-а, тражећи да гласају против поменутог споразума. У друштву оних који су упрегли све силе како би минирали изгласавање споразума о забрани нуклеарног оружја нашле су се разнолике државе, од САД преко Кине и Русије, до Израела и Северне Кореје.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *