Удружене европске провинције против ЕУ инквизиције

Множе се унутрашњи сукоби у ЕУ због којих она све више почиње да личи на бившу Југославију уочи распада

Имбецилност владе; спорови између провинција; страни утицај и срамота; нестабилност у миру и све могуће несреће када дође до рата. Ова мисао, коју је у 18. веку записао федералиста Џејмс Медисон приликом одлучивања о будућем облику америчке државе, актуелна је и данас јер описује стање у коме је Европска унија. Медисон је критиковао лоше стање у Уједињеним холандским провинцијама, конфедерацији састављеној од седам провинција које су опстале у периоду 1581–1795. Та творевина је показивала симптоме сличне овима који данас сатиру ЕУ; имала је компликован „делегатски систем“ заслужан за споро доношење одлука које провинције често нису ни поштовале. Заједнички органи конфедерације готово да нису ни постојали, а поједине провинције одлуке су радо блокирале ветом, на који су полагале право.

СУД И САНКЦИЈЕ Поред неефикасности у погледу решавања како избегличке кризе, тако и грчке финансијске, ЕУ се суочава и са мноштвом других проблема. Сенат пољског парламента је, на пример, усвојио спорни закон о Врховном суду који влади даје одрешене руке да мења судије како јој се прохте. Европска комисија (ЕК) је оценила да је то у супротности са правом ЕУ. Доналд Туск, бивши пољски премијер, сада председник Европског савета, писао је председнику Пољске тражећи хитан састанак. Туск ново законодавство у домовини љуто критикује, јер „негира европске вредности и стандарде“, што „ризикује нашу репутацију“.

„Политички, они нас враћају уназад и на Исток“, огорчен је Туск, док Богуслав Каплон, партнер правног саветника једног од највећих правничких друштава у Пољској, тврди за „Волстрит џорнал“ да је у новом закону „јасна подређеност судова властима“. Последично, ЕУ је запретила Пољској санкцијама због подјармљивања домаћег Врховног суда и судија афинитетима актуелне власти у Варшави; конкретно, врх ЕУ у Бриселу разматра активирање члана 7 Уговора о Европској унији, што би блокирало право гласа Пољске у Унији. Претње Франса Тимерманса, првог потпредседника ЕУ, разоткриле су, међутим, да ЕУ о питању реализације члана 7 има снагу папирнатог тигра и да је Унија сада у истом небраном грожђу као пропале холандске провинције пре 220 година.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *