Почетна / Свет / Скуп високог политичког ризика

Скуп високог политичког ризика

Самит Г20 у Хамбургу

Нескривене стрепње домаћина неформалне „светске владе“: Оно што је требало да буде за Ангелу Меркел круна њеног трећег канцеларског мандата, и снажан ветар у леђа непосредно пред изборе за Бундестаг, и (могуће) поновног, четвртог (и рекордног) освајања канцеларског трона, претворило се,  сплетом непредвиђених околности,  у драматичну неизвесност

Требало је да то Ангели Меркел буде круна трећег канцеларског мандата. И велики „бонус“ у финишу предизборне кампање и трци за освајање четвртог (рекордног) мандата, што је пошло за руком (само) њеном (некадашњем) снажном политичком заштитинику, сада већ почившем „вечитом канцелару“ Хелмуту Колу. Тај, очекивано сјајан, политички високо профитабилан „тајминг“, претворио се, стицајем неочекиваних, и неповољних, околности, наједном, и непланирано, у чин високог политичког ризика. Званични Берлин дочекује самит „светске владе“ и најмоћнијих државника планете Г20, који почиње у Хамбургу на дан кад се овај број „Печата“ нађе (7. јула) на киосцима, с наглашеном стрепњом, као скуп драматичне неизвесности. Та чињеница очигледно драстично „демфује“ амбиције немачке канцеларке: уместо очекиваног тријумфа, за њу би, све је очигледније, велики успех био да самит не доживи велики фијаско.

У сваком случају,  једно је сигурно: ово ће за Ангелу Меркел, која је у дугој и неспорно веома успешној политичкој и државничкој каријери оставила за собом читаву „колекцију“ сличних скупова (Г7, Г8, Г20, НАТО, ЕУ,УН), бити најизазовнији и најделикатнији самит, у чију припрему су немачка дипломатија, и она лично, уложили много енергије и, као домаћини, сасвим разложног очекивања.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *