РАЗговор

Иван Меденица

БИТЕФ ИПАК НИЈЕ РИЈАЛИТИ

БИТЕФ јесте увек провокација, овогодишњи фестивал отвара представа „Олимп“, фламанског редитеља Јана Фабра, која траје 24 сата. Не мислим да се може успоставити некаква паралела између толиког трајање представе и трајања ријалитија. Не видим везу са ријалити програмима, јер „Олимп“ се приказује у славу култа традиције. Представа тражи од публике да се препусти једном потпуно новом искуству. То је доживљај трајања који ослобађа, за разлику од ријалитија који поробљава људе.
У разговору Треба се препустити искуству БИТЕФ-а, извор Кажипрст Б92, 19. јул 2017

Мајкл Капуто

САД се мешале у руске изборе

Ми (САД) смо се мешали у изборе, мене је Клинтонова администрација послала 1994. у Русију да се мешамо у њихове изборе. Aмеричка председничка администрација покушала је тада у Русији да оствари реизбор Бориса Јељцина.
У тексту Клинтон ме слао 1994. да се мешам у изборе у Русији, извор РТС, 16. јул 2017

Ђорђе Кадијевић

НАТЕРАНИ СМО У БАРОК И МОДЕРНИЗАМ

Ми треба да се вратимо нашој изворној културној парадигми, а то је источна парадигма, Византија, а не да се окрећемо према Западу – Минхену и Паризу. Ми немамо шта да тражимо са њиховом декаденцијом. И није наш учитељ Рембо или Бодлер, него неко са ове стране. (…)
Прво, то је словенски начин, и друго, то је византијски, хришћански начин. (…) То је једини код нас учинио Лубарда у сликарству, који се вратио гуслару, Косовском боју, Византији, вратио се нашим изворима. Вратио се ономе што смо ми. Словенској души. Томе се вратио, а не бароку, на који смо ми натерани, и модернизму на који смо насукани инерцијом после такође натуреног нам романтизма. Зато сам ја био против концептуализма, против инсталација и шта ја знам: то је све један увоз, једно скупљање мрвица испод трпеза великих вечера и великих свечаности на репрезентативној европској и светској сцени. Хајде да ми нешто дамо, оно што Запад од нас чека, оно што смо ми. Да кажемо нешто своје.
Ми своју реч нисмо рекли, од средњег века до данас. Ако смо се пробудили после устанака, ми смо одмах почели са неокласицистичком уметношћу. Кад смо почели опет да сликамо, на Фрушкој гори, ми смо морали да то радимо у бароку, јер је тако наредила Марија Терезија. Али ми се нисмо вратили себи у култури.
У тексту Повратак изворној културној парадигми, извор књига Више од истине: Кадијевић о Кадијевићу, Орфелин/Стање ствари, 15. јул 2017

Бенјамин Нетанијаху

ЕВРОПА НАС НЕ РАЗУМЕ

ЕУ је више пута осуђивала изградњу јеврејских насеља на окупираној Западној обали, као и поступање израелске владе према организацијама цивилног сектора. Постоји аномалија, често нас критикује Западна Европа, често више него било које друго место на свету. Израел је бастион европских и западних вредности у срцу веома мрачног места.
У тексту Израел бастион западних вредности усред мрака, извор РТС, 19. јул 2017

Вилијам Енгдал

АУТОДЕСТРУКТИВНОСТ ПОЉАКА

Кад би сажаљење нечем вредело, човек би био у искушењу да жали несрећне Пољаке. Актуелни пољски лидери поново су наведени – овај пут опасним вашингтонским лукавством – да постану чвориште за природни гас Европске уније, замењујући Немачку и потискујући Русију.
Пољаци као да имају склоност да падају на аутодеструктивне пројекте. То је био случај 1939, кад је пољски министар спољних послова Јозеф Бек са Великом Британијом (касније и Француском) потписао Пољско-британски споразум о међусобној одбрани, верујући да ће Британија бранити суверенитет Пољске у случају нацистичке инвазије, да би је касније поделили Хитлер и Стаљин, док су се Британија и Француска ћутећи смешкале. Њихова агенда разликовала се од пољске.
Исти случај се догодио и кад су Пољаци, посебно Лех Валенса, веровали Регановој ЦИА и Националној задужбини за демократију.
У тексту Фатална грешка нове енергетске стратегије САД, извор New Eastern Outlook/НС, 14. јул 2017

Александар Захарченко

КИЈЕВ У СЛЕПОЈ УЛИЦИ

Ситуација је у слепој улици. Украјина се показала као неуспела држава. Кијевски режим није у стању да заустави грађански рат. Зато предлажемо оснивање нове државе Малорусије. Проглашењу формирања Малорусије присуствовали су представници 19 региона Украјине. Донбас се никада неће вратити у Украјину, али Украјина може ући у састав Малорусије. Малорусија рачуна на целу територију Украјине.
У тексту Захарченко објавио формирање нове државе – Малорусије, извор Факти, 18. јул 2017

Патрик Бјукенен

ТАКО УМИРЕ ДЕМОКРАТИЈА

Наши мејнстрим медији су попут човека који избегава крађу аутомобила, али жели да их чува код себе пошто буду украдени и префарбани. Неки новинари знају ко тачно пушта информације против Трампа, али „изворе“ својих колега штите једнако као своје. Тиме се јавност оставља у незнању шта је овде права агенда и ко саботира председника у којег су полагали толико много наде?
И тако демократија умире у тами („демократија умире у тами“ је од фебруара нови мото „Вашингтон поста“, исписан на насловној страни листа; прим. прев.).
Да ли амерички грађани немају „право да знају“ ко су кртице у администрацији које на дневном нивоу одају тајне како би уништили свог председника? Да ли су идентитети саботера легитиман предмет истраге? Зар они не би требало да буду откривени и искорењени?
У тексту Шта је прави злочин русијагејта?, извор Patrick J. Buchanan – Official Website/ Нови стандард, 18. јул 2017

Роберт Фицо

МЕЂУНАРОДНИ СКАНДАЛ

Дајемо рок до јесени Европској комисији и њеном шефу Жан-Клоду Јункеру да почну да решавају проблем различитог састава истих намирница и производа за тржишта „старе“ и „нове Европе“.То прераста у велики међународни скандал, исту атмосферу осећам у суседним земљама. Не могу да прихватим да од Словака праве неке грађане нижег реда.
Земље Вишеградске групе су већ раније упозоравале на тај проблем, али мере Европске комисије су недовољне. Комисија има довољно информација да, ако хоће, припреми законе којима би наредила да ко жели да продаје производ у истом паковању, мора да обезбеди исти квалитет.
У тексту Вишеградска група европској комисији: захтевамо производе истог квалитета, извор Бета/Факти, 18. јул 2017

Борис Малагурски

АГРЕСИЈА КОЈА ЈЕСТЕ ГЕНОЦИД!

Према званичним подацима, у земљу су током бомбардовања Србије снаге Алијансе избациле 10 тона осиромашеног уранијума. Незваничне процене су далеко изнад те количине.
Др Србљак је међу првима алармирао јавност. Године 2001. је забележио дотад невиђен пораст броја пацијената који су оболели од рака. Када имате некакву појачану радијацију, на њу највише реагује ткиво коштане сржи. И одатле ти тзв. системски канцери, као што је леукемија… А само од леукемије, смртност је од 2002. године до данас повећана за чак 139 одсто.
Др Даница Грујичић је једна од ретких која је отворено проговорила о овим деликатним темама: Шездесет одсто циљева је било цивилно! Значи нису гађали војне објекте, него су осиромашеним уранијумом гађали цивилне циљеве. Ви сад сами извуците закључак шта је тиме требало да се постигне. Геноцид.
У тексту Србија затрована заувек!, извор Спутњик, 14. јул 2017

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *