ПОВРАТАК ПРОТЕСТАНАТА У ОКРИЉЕ РИМОКАТОЛИЧКЕ ЦРКВЕ?

РЕЛИГИЈСКА ГЛОБАЛИЗАЦИЈА

Радио Ватикан је 4. јула 2017. године саопштио ексклузивну вест: протестанти и представници Римокатоличке цркве потписаће (5. јула) заједничку декларацију о „екуменском разумевању“, која, фактички, представља почетак уједињења две цркве

Ватикан је дуго припремао терен за повратак протестантске цркве у своје окриље, а највише је урадио 2016, током припрема заједничке прославе 500. годишњице реформације, када је предузео важне кораке у потчињавању протестаната. Да подсетимо, у октобру 2017. навршава се 500 година од почетка реформације и обележавање овог догађаја је већ почело, при чему све има и шире религијско и политичко значење.
Ватикан је тим поводом саопштио: У среду 5. јула 2017. године у немачком граду Витенбергу, у којем је 1517. рођена реформација, када је Лутер обнародовао својих 95 теза, Светски савез реформисаних цркава, присајединио се ’екуменском разумевању’, оствареном између римокатолика, лутерана и методиста“, јер, како се каже у документу, „доктрина о спасењу уз помоћ благодати вере у центру Јеванђеља“ је и за њих прихватљива.
Није неважан и детаљ који се, изгледа, тиче православља. Римокатолици и протестанти су свој екуменски догађај организовали 5. јула (2017), а управо на тај дан 1439. године на Флорентинском сабору руски митрополит отпадник Исидор, заједно са грчким архиепископом Василијем Бесарионом, потписао је „црквену унију о ујeдињавању православне цркве са Римокатоличком под влашћу папе“, што неке православне богослове наводи на закључак да Света столица жели „да све понови на истом месту“. Зато избор града није случајан. Да овде „има ватре“, сведоче и сами организатори овог догађаја (римокатолици) који су незванично причали да се „западно хришћанство поделило у Витенбергу, те да у њему треба и да се уједини – под нашим условима“.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *