ПЛЕС МИЛИОНА НА ТРАВИ

ТУРНИР У ВИМБЛДОНУ

Британац, више од многих других на свету, нe воли да губи битке. Ако некада и омане, стратегија је да покупи чауре и прогласи победу. Овогодишњи Вимблдон, најлукративнији тениски турнир на свету, још траје, али је већ укњижен као победа. Ако прошлогодишњи шампион Шкот Енди Мари не сачува „салатару“, утолико горе по тенис

Вимблдон је најпрофитабилније тениско такмичење на свету. У току две турнирске седмице прошле године остварен је профит од чистих 42 милиона фунти, а садашњи текући приход већ је достигао повећање од 12 одсто у односу на 2016. Ове године победници у женској и мушкој конкуренцији освајају по 2,2 милиона фунти из наградног фонда од укупно 316 милиона. Другопласираном господину, односно дами – пораженим у финалу – припада по 1,1 милион, док улазак у полуфинале доноси 550.000 фунти. За пуки пролазак кроз капију тениског комплекса, то јест за појаву на терену у првој рунди такмичења играчи добијају 35.000 фунти. Више од половине овог новца стиже од ТВ и радио преноса, највише из Британије и САД.

[restrict]

РЕГРУТОВАЊЕ НОВИХ ФАНОВА Још пре почетка турнира све улазнице за све терене тениског комплекса у Вимблдону су продате, а највећи део добити инвестира се у гломазни пројекат ширења и освајања „светске базе“ љубитеља тениске игре, са крајњим циљем да Вимблдон баци у сенку гламур и новац фудбалске Премијер лиге у Британији, као и НБА, кошаркашко такмичење у САД.

План и визија новог похода на нове милионе (људи и новца) није само у проширењу „физичке оперативе“ – како то најављује Мик Дезмонд, комерцијални и медијски директор „Свеенглеског травнатог клуба“ – него пре свега да се однегује „нов бренд љубитеља тениса“ у различитим деловима планете, „од Кине до Колумбије“.

И будући да у данашњем свету нема за свакога и хлеба и игара, а да су „тегобе живота видљиве широм света, наше је да стално бринемо како да идемо испред времена и догађаја“, визионарски је наговестио за „Би-Би-Си“ Дезмонд.

Дугогодишњи финансијски партнер вимблдонског турнира „Ај-Би-Ем“, који опрема такмичење информативном технологијом, већ је преузео на себе целокупну дигиталну страну пројекта регрутовања нових заљубљеника у бели спорт. Ово значи да гледалац може да бира, у реалном времену, мечеве за које је заинтересован. На Вимблдону 2017 дигитална платформа управо омогућава гледаоцу да одабере и гледа тениске мечеве на шест различитих терена у моменту њиховог одвијања. Напад на заљубљенике у тенис новом технологијом водиће се операцијом припремљеном специјално за фејсбук и прилагођеном за, на пример, Корејце, Јапанце, Индијце и све земље шпанског говорног подручја.

 

ВИМБЛДОНСКО РОБЉЕ Слобода робова углавном се мери дужином ланаца, а вимблдонско „робље“ – играчи од којих ће најуспешнији већ на крају турнира бити милионери (ако то већ нису) – мора стриктно да плеше уз звуке и такт великог новца: да се, у најмању руку, понашају и облаче стриктно по пропису. Морају да буду у белом од момента када се појаве на игралишту. Шаре на дресу су, истина, још прећутно дозвољене, али морају бити што дискретније и не шире до једног центиметра. Опрема не сме да буде прекомерно шарена, и забрањена је она са флуоресцентним детаљима, а сугеришу се пастелне боје, с тим што би леђни део дреса требало да буде „апсолутно бео“. Сва остала спортска опрема – капе, шешири, чарапе, патике – мора бити бела.

Строга правила облачења, у складу са енглеским фанатизмом према поштовању традиције, већ су изазвала различита реаговања, а енглеска штампа је ових дана нашироко забележила и речи Роџера Федерера, седмоструког освајача Вимблдона, који је „униформисање“ играча назвао „напросто смешним“. Из ове серије је и некадашњи инцидент са хрватским тенисером Ивом Карловићем, који је, својевремено, морао да „офарба“ погрешну апликацију на својој тренерци, а под претњом организатора да, у противном, не може на терен.

Венус Вилијамс је изазвала приличан шок када се једном појавила у деликатно провидној опреми. На овом турниру она јуриша на титулу иако је пред почетак Вимблдона имала тежи аутомобилски удес. Том приликом смртно је настрадао извесни Џером Браун (78), а његова супруга задобила тешке повреде. Вилијамсова је тренутно оптужена за убиство, али полицијски извештај говори да није била пијана, дрогирана, нити је изазвала несрећу док је користила мобилни телефон. „Само“ је прошла кроз црвено светло.

Деценијама су правила тениске игре, изглед игралишта, облачење и фер-плеј остали без већих промена, уосталом као и други аспекти живота на острву које стриктно чува обичаје и традицију. Тениски клуб у Вимблдону основан је 23. јула далеке 1868. године, под називом „Свеенгелски крикет клуб“, а први шампионат на лондонској трави одржан је још 1877. Од тада па до данас мало се шта мењало у игри која је, током деценија, прерасла у национални бренд. Некадашња правила игре била су идентична данашњим, изузев неколико детаља као што су висина мреже или дужина игралишта.

Први Вимблдон почео је 9. јула 1877. године. Победник је био Спенсер Гор – титулу је освојио пред две стотине гледалаца од којих је сваки улазницу платио један шилинг. Вимблдонски турнир је дамама врата први пут отворио 1884. Као што је био случај и са осталим гренд слемовима, на Вимблдону тог времена играли су највише рангирани аматери, а професионалцима је учешће било забрањено.

Британци су родитељи „белог спорта“, али ниједан играч са Острва није се, од вимблдонског победника Фреда Перија (1936) и Ендија Марија, освајача титуле 2013. и 2016, попео на победничко постоље у колевци тениса. У женској конкуренцији само је Вирџинија Вејд однела пехар (1977).

Данашњи Вимблдон је прворазредни светски тениски турнир, а британска тениска федерација настоји да тамошња трава задржи тај примат. Године 2009. Вимблдон добија покретни кров који на прво упозорење из националног метеоролошког завода покрије траву на централном терену.

Први меч под кровом централног игралишта одиграле су Динара Сафина и Амели Морезмо, након што је лондонска киша прекинула њихов сусрет на отвореном терену. Кров су 7. маја 2009. први тестирали супружници Андре Агаси и Штефи Граф у егзибиционом сусрету. Први пренос тениског меча у овој земљи забележен је пре осам деценија – давне 1937. године.   

[/restrict]

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *