Пети фестивал руске музике „Бољшој“ од 13. до 15. јула

Од 13. до 15. јула, у националном парку „Мокра Гора“, одржаће се пети фестивал руске класичне музике „Бољшој“, под покровитељством компаније „Гаспром њефт“.

На данашњој прес конференцији, која је одржана у просторијама продукцијске куће Раста Интернационал, програм фестивала су представили Емир Кустурица, редитељ  и оснивач фестивала, а испред „Гаспром њефта“ Сања Лубардић, заменик генералног директора и директор Функције за односе са јавношћу и комуникације компаније НИС.

У такмичарском делу овогодишњег фестивала учествоваће више од 60 младих талената из Србије, Републике Српске и Русије. У оквиру културног дела програма, на фестивалу ће и ове године наступити звезде савремене музичке сцене – виолиниста Роман Симовић, мецосопран Милијана Николић, виолончелиста Јустус Грим и виолинсткиња Татјана Самуил.

Другог фестивалског дана публика ће моћи да ужива у светској премијери наступа клавирског квинтета Романа Симовића, посебно оформљеног поводом петог, јубиларног Бољшој фестивала. Такође, у програму овогодишњег фестивала је и концерт симфонијског оркестра „Бољшој“, под диригентском палицом маестра Србољуба Динића.

Оснивач фестивала, редитељ Емир Кустурица на конференцији за медије је рекао: „Овај фестивал је постао озбиљна културна тачка на мапи Србије. Да је рађен и да наставља да ради и да живи заједно са својом руском браћом. Један фестивал као што је Бољшој у времену у којем живимо, представља праву вредност. Овде се ради о једном фестивалу у коме пристојaн број људи дође а исти тај број људи представља и публику јер се ради о младим талентима, које ми удомимо, који дођу та три дана и тамо се сретну са великим ауторима и покажу шта знају.“

„Компанија „Гаспром њефт“ је већ пет година генерални спонзор Бољшој фестивала, једне од најзначајнијих културних манифестација у Србији. „Бољшој“ је намењен промоцији младих талената из Србије и Републике Српске, а од 2015. године и из Русије, тачније из руских градова које „Гаспром њефт“ подржава у оквиру свог програма „Родни градови“. Тако се на једној прелепој српској планини друже, свирају и уче талентовани музичари из братских и блиских земаља, што је и циљ манифестације – подршка младима и јачање српско-руских културних веза. Као један од највећих економских, али и социјалних инвеститора у Србији, „Гаспром њефт“ посвећује велику пажњу пројектима који симболишу пријатељство Русије и Србије, па је компанија у том смислу подржала и обнову Руског некропоља у Београду, а највећа инвестиција је свакако унутрашња декорација куполе Храма Светог Саве на Врачару“, изјавила је Сања Лубардић на конференцији.

Од тренутка оснивања фестивала, „Гаспром њефт“ наступа као генерални партнер фестивала. Основна идеја фестивала  се састоји у пружању подршке младим талентима из музичких школа и академија. Године 2013. на фестивалу су учествовали млади музичари из Србије и Републике Српске, а затим се фестивал проширио, па тако на њему сада учествују и млади извођачи из Русије.

Млади руски музичари су први пут наступили на фестивалу 2015. године, управо  захваљујући компанији „Гаспром њефт“ и програму социјалних инвестиција компаније „Родни градови“. На такмичењу је тада учествовало седам извођача из музичких школа Омска, Томска, Мурављенка, Нојабрска, Оренбурга и Ханти-Мансијска.

Сваке године расте број руских учесника на фестивалу „Бољшој“. У Дрвенград је 2016. године допутовало 14 младића и девојака из Оренбурга, Нојабрска, Ханти-Мансијска, миса Каменог, Мурављенка, Омска и Томска. Ове године се број руских извођача повећао на 21. Ове године на фестивалу учествују и извођачи из градова Санкт-Петербурга и Тјумења.

Треба напоменути да руски музичари са великим успехом наступају на фестивалу. Добитница бронзане награде  у 2015. години је била млада виолинисткиња Анастасија Чугајнова из Ханти-Мансијска, а прошле године  је такође бронзану бабушку освојила Екатерина Маслова из Нојабрска, која је свирала клавир.

Широк културни програм фестивала састоји се и од концерата и наступа чувених руских и српских музичара. Међу уметницима који наступају на фестивалу у Дрвенграду су и маестри попут Дениса Мацујева, Јурија Розума и Немање Радуловића. Од 2016. године великани не само да учествују у гала концертима, већ и држе мастер-клас радионице за младе музичаре.

Прошле године је фестивал добио и сопствени симфонијски оркестар. Идеја за оснивање оркестра родила се управо из тежње да се младим уметницима и студентима омогући да направе прве професионалне кораке наступајући заједно са познатим извођачима класичне музике.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *