Печат недеље

Прекинут штрајк у Фијату

Запослени у фабрици „Фијат Крајслер аутомобили“ који су штрајковали од 27. јуна, након разговора са премијерком Аном Барнабић, донели су одлуку о прекиду штрајка. Та одлука је донета великим делом захваљујући обећању премијерке да ће бити са радницима и да су на истој страни.
„Сутра је нормалан радни дан. Позивам прву смену да сутра дође и почне да ради“, рекао је Зоран Марковић, наглашавајући да очекује брзе и ефикасне преговоре са руководством „Фијата“. Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је да је састанак са представницима радника крагујевачке фабрике „Фијат Крајслер аутомобили“ (ФЦА) био успешан и најавила да ће сутрашњи дан у тој фабрици бити радан. Она је најавила да ће у Влади Србије почети преговори са највишим пословодством ФЦА, те да ће она, како је и обећала, бити уз раднике током преговора.

ММФ смањује број запослених у просвети

Министар просвете, науке и технолошког развоја Србије Младен Шарчевић рекао је да ће то министарство тражити отпремнине за 1.000 до 1.200 људи, те да је одлука о отпуштању запослених у просвети последица препоруке Међународног монетарног фонда који тражи да се тај сектор смањи за 10.000 људи.
„Ми смо благовремено, још јесенас, у октобру, безецовали 1.000 до 1.200 отпремнина, јер по закону о максималном броју запослених то ради Министарство државне управе и локалне самоуправе и ми данас имамо састанак“, рекао је Шарчевић . Додао је да се лицитира са неким бројем за отпремнине, и да оне могу износити максимално 1.000 евра.

Иран узвраћа ударац

Готово истовремено када је Вашингтон проширио санкције против Ирана, са 18 нових организација и физичких лица због сумње да Техеран подржава Хезболах, Хамас и Исламски палестински џихад, те да је безбедносна претња Израелу, парламент Ирана изгласао је закон о супротстављању „америчком тероризму на Блиском истоку“.
Након гласања у парламенту спикер Али Лариџани је рекао да је ово гласање показало да је народ Ирана одлучан у својој борби против америчких дејстава.
Нешто раније ирански председник Хасан Рохани изјавио је да ће се његова земља успротивити САД и дати реципрочан одговор на било које нове санкције које Америка буде увела против те исламске државе.

Мадуро: Венецуела није колонија ЕУ

„Поново се буди и рађа боливарска нада, вера народа у отаџбину и њену револуцију. Она има разлог за постојање и има име и презиме. Национална уставотворна скупштина је нада народа који жели мир“, рекао је председник Венецуеле Николас Мадуро након мобилизације народне власти да у недељу учествује у симулацији избора за Националну уставотворну скупштину. Он је истакао да је реч о уставотворној скупштини за независност и суверенитет.
„И не занима нас шта каже Европа. Ово је земља ослободилаца Америке“, био је Мадуров одговор на претње министарке иностраних послова ЕУ Федерике Могерини санкцијама уколико дође до сазивања Уставотворне скупштине која је предвиђена чланом 347 Устава Венецуеле.
„Венецуела је слободна и суверена држава и нико јој неће издавати наређења“, категоричан је био председник.

Продаја земље странцима

Нацрт Закона о пољопривредном земљишту који је најавио министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије Бранислав Недимовић требало би да буде ограничавајућу фактор странцима приликом куповине пољопривредног земљишта. Њиме је, како је Недимовић рекао, предвиђено да странци морају имати регистровано предузеће у Србији најмање 10 година да би могли да дођу у посед српских ораница.
Ова мера Владе уследила је након све гласнијег негодовања стручне јавности која је упозоравала да је Србија једина земља која се ССП-ом, у поступку преговора о придруживању ЕУ, обавезала да ће дозволити продају земље странцима. Друштво српских домаћина покренуло је друштвену кампању под слоганом: „Земља је светиња – зауставимо продају земље странцима!“ у којој, између осталог, указује да се на данашњем нивоу технике и технологије пољопривредне производње са једног хектара може обезбедити храна за пет становника, те да се Србија мора угледати на Данску или Израел у којима је продаја земље строго законски контролисана, или на Мађарску која је, иако чланица ЕУ, Уставом забранила продају земље странцима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *