Печат недеље

Војни рок

Може ли Србија да умањи штету од тековина својих непроглашених НАТО интеграција?

Откако је први пут објављена вест да ће Александар Вулин постати министар одбране у влади Ане Брнабић, било је потпуно јасно да ће се он наћи на још озбиљнијем удару евроатлантистичких структура и медија у Србији него што је био досад, и зато што је одавно перципиран као представник патриотског дела српске владе, и зато што је његова нова функција кудикамо значајнија за читаву државу и друштво него што је била претходна функција министра за рад, борачка и социјална питања.
Својим изјавама, а нарочито ако иза њих уследе и конкретне иницијативе које жарко прижељкујемо, министар одбране Вулин ће ове нападе из оних кругова и додатно појачати.

ИНТЕРВЈУ „ОДБРАНИ“ Међу таквим Вулиновим изјавама, неспорним са српског становишта, али врло спорним са становишта НАТО интереса у Србији, ове недеље издвојила се изјава коју је дао у интервјуу часопису „Одбрана“. Српски министар одбране, наиме, рекао је да треба размислити о поновном увођењу редовног служења војног рока у нашој земљи.
„Обавезно служење војног рока вратиле су многе земље, попут Шведске. Неке га никада нису ни укинуле. То је исувише комплексна тема да бих о њој, у овом тренутку, могао да се изјасним, поготово не експлицитно. Није то нешто што министар може да пресече. Читаво друштво треба да размисли о томе. Истина је да се протеклих година пуно причало о тој теми, и када слушате медије, могли бисте да дођете до закључка да је скоро 100 одсто Срба за враћање обавезног служења војске. А онда позовете резервисте на вежбу и доживите салве напада. Кажу како се ’милитаризује друштво’, питају ’за који се рат ми то спремамо’!? Дакле, морамо о томе сви добро да размислимо“, рекао је Вулин, исказујући свој став о овом питању тиме што је додао да је чињеница да се „укидањем обавезног служења војног рока веза између војске и друштва стањила. Није се изгубила, и никада се неће изгубити, али се неминовно стањила. Управо желим да ту везу ојачам како би војска поново постала део нашег свакодневног живота.“

АМЕРИЧКИ ИНТЕРЕС Наравно, ова Вулинова најава отварања друштвеног дијалога о повратку обавезног служења војног рока – или, макар, отварање могућности да отпочне озбиљан дијалог о тој теми – не представља гаранцију да ћемо поново добити војску какву смо имали. Али не треба је ни одбацити као пуку утеху што барем неко надлежан о томе размишља и при томе сме да на ову тему и гласно проговори, или као замазивање очију патриотског дела српске јавности, а оно јесте већинско; напротив, овом гласном размишљању треба пружити пуну подршку да не остане само на изговореној речи већ да буде преточено и у конкретну акцију.
При чему не смемо да гајимо илузију да – чак и ако најбоља воља постоји – обавезно служење војног рока може да буде враћено брзо и лако. Не због економских разлога који се често истичу у први план како би маскирали стварност већ најпре зато што смо редовну војску, у време министровања Драгана Шутановца, укинули по налогу Сједињених Америчких Држава, када смо војску највише реформисали у складу с америчким интересима, како су откриле, потврђујући оно што се и слутило, „Викиликсове“ депеше америчке дипломатије.
Имајући то у виду, сасвим је очигледно да нам Сједињене Државе неће тако лако дозволити да повећамо своје одбрамбене капацитете – јер уз њих иде и већи степен самосталности – а то пак значи да на поновној изградњи српске војске морамо да радимо опрезно и мудро, али пре свега – истрајно.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *