Печат недеље

Да ли је „Фијат“ изнад закона (о штрајку)?

Пословна политика италијанског произвођача аутомобила супротна је овдашњем Закону о штрајку, а српска премијерка тој пословној политици даје предност у односу на наше законодавство

Штрајк запослених у крагујевачкој фабрици „Фијат Крајслер аутомобили Србија“ траје још од 27. јуна, убедљиво разоткривајући и беду у којој живимо и колонијални положај у који нам је држава доведена погрешном политиком ослањања на стране инвестиције.

БЕДА ПРОФИТА Доказ беде састоји се у томе што су се на овако драстичну меру запослени у „Фијату“ одлучили у нади да ће изборити повећање плата од свега 50 евра – 6.000 динара – који су им очигледно очајнички потребни да би себи и својим породицама обезбедили колико-толико пристојнији живот, а он им је сада претворен у пуко преживљавање.

С тим у вези, ето и најевидентнијег међу доказима да страни инвеститори нити могу нити хоће да обезбеде тај пристојни живот грађанима Србије (или било које друге земље). Њихов је једини циљ, наиме, да себи обезбеде што већи профит, а профит ће им бити већи уколико су им трошкови мањи, међу њима и трошкови за плате запосленима. Сваки динар више који дају запосленима биће динар мањег њиховог профита, што значи да је повећање животног стандарда грађана Србије у директној супротности са законима тржишта. А то даље значи да борба за привлачење страних инвеститора заправо представља борбу против раста нашег стандарда; таква је, наиме, сурова природа капитализма.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *