Почетна / ПЕЧАТ НЕДЕЉЕ / Печат недеље

Печат недеље

Стогодишња провокација

Бошњаци из Рашке области намеравају да свечано обележе 100. годишњицу сецесионистичког документа донетог у време окупације Србије

Бошњачко национално вијеће – „највише представничко тијело санџачких Бошњака у Републици Србији“, на чијем је челу Сулејман Угљанин – одлучило је да песмом и речју обележи један век од такозване Сјеничке конференције, одржане између 8. и 25. августа 1917. године. У ту сврху, БНВ је расписао јавни позив за учешће на међународном научном скупу „Друштвено-политички, правни и хисторијски значај Сјеничке конференције“, те наградни конкурс за ауторску песму („Пјесма може припадати различитим стиловима, изузев турбо-фолку“) „са циљем очувања, његовања и јачања националног идентитета“.
„Сјеничка конференција је“, објашњава БНВ, „хисторијски догађај који има изузетну важност у борби санџачких Бошњака за опстанак и остварење својих права“, те је, отуда, „основни циљ“ свега овога „очување сјећања санџачких Бошњака на Сјеничку конференцију, подизање свијести о значају Сјеничке конференције за остваривање права Бошњака, као и проширење знања Бошњака о њиховој савременој хисторији“.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *