НА МЕЋАВНИКУ ПОЧИЊЕ ПЕТИ „БОЉШОЈ“ ФЕСТИВАЛ РУСКЕ МУЗИКЕ

Од 13. до 15. јула у етно-селу Мећавник (национални парк „Мокра гора“, Србија) одржаће се пети музички фестивал „Бољшој“. Фестивал је основао режисер Емир Кустурица 2013. године, и од самог оснивања организује се уз подршку „Гаспром њефта“.

„Бољшој“ промовише креативни развој младих музичких талената Србије, Републике Српске и Русије. Једна од главних тема фестивала је континуитет и сарадња музичких традиција.

На фестивалу 2017. године за главне награде – Златну, Сребрну и Бронзану матрјошку  –  такмичиће се преко 60 учесника у две старосне групе: 13 – 17 година и 18 – 25 година. Сваке године број руских представника расте – на пети фестивал допутоваће 21 учесник из седам градова: Санкт Петербурга, Тјумена, Омска, Оренбурга, Томска, Ханти-Мансијска и Мурављенка. Cа српске стране учествоваће око 40 младих талената из Србије и Републике Српске.

Победнике ће изабрати компетентни жири, у чијем су саставу професор Зоран Комадина, Данијела Јовић, директор Центра за музичке таленте из Ћуприје и чувени пијаниста, народни уметник Русије Јуриј Розум.

Гости фестивала биће виолончелиста Јустус Грим, виолинисткиња Татјана Самуил, мецосопран Милијана Николић. Виолиниста-виртуоз Роман Симовић припремио је светску премијеру – наступ клавирског квинтета, који је окупљен специјално за учешће на фестивалу.

Познати музичари такође ће одржати мастер-клас радионице за младе таленте из Русије и Србије. Први пут у историји фестивала биће организован „Дијалог талената“: учесници фестивала из Србије, Републике Српске, Русије и Белорусије ће ван такмичарског дела програма представити специјално припремљена музичка дела.

Већ трећи пут на сцени фестивала наступиће Симфонијски оркестар „Бољшој“, који чине искусни извођачи и студенти српских музичких академија, које обједињава мајсторство диригента Србољуба Динића. У оквиру церемоније свечаног отварања фестивала наступиће чувени српски дечји хор „Колибри“.

“На месту где су били ровови и где су бугарски војници стигли у Првом светском рату, дакле на месту где се ратовало, вечерас ће бити отворен пети  фестивал Бољшој где се неће ратовати, него свирати Чајковски и у толико је то један мали прави јубилеј”, изјавио је оснивач фестивала и режисер Емир Кустурица.

 „Фестивал руске музике „Бољшој“ је значајан догађај културног живота Србије и један од највећих културних пројеката програма социјалних инвестиција „Гаспром њефта“ у земљи. Оригинални формат и учешће звезда класичне музике доприносе развоју музичких, духовних и људских веза између Србије и Русије и стварају јединствени друштвено-културни простор двеју братских земаља“ – истакао је члан Извршног одбора „Гаспром њефта“ Александар Дибаљ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *