МИТОВИ О ИЗУЗЕТНОСТИ

АМЕРИЧКА ИДЕОЛОГИЈА

По убеђењу самих Американаца, појава САД представља апсолутну новину у светској историји. Ова вера у изузетност – вера у скоро мистичном смислу – означава једну од константи америчког менталитета

Ми смо најбоља држава у историји света, написао је новинар Чарлс Куки на страницама америчке Националне ревије, реагујући на севернокорејски нуклеарни тест. (Они – Северна Кореја – представљају „најгору тоталитаристичку ноћну мору“.)

„Верујем у америчку изузетност сваким делом свога бића“, изјавио је председник Барак Обама 28. маја 2014. године, у говору који је одржао питомцима на Вест Поинту. Заправо, овакво убеђење дели претежан број Американаца; реч је о општем месту америчке идеологије изузетности – идеологије ексепционализма. Сједињене Државе су најбоља држава и јединствени изузетак у историји света, нешто што се у основи супротставља историји, њеним законитостима и уобичајеним токовима: „За заговорнике америчке изузетности, САД су биле – а и даље су – јединствена, боља, посебна политичка заједница, миљеник самог Бога, изнад свих других народа, онако како је Израел био Божји народ у време Старог завета“ (Стивен Е. Мајер: Зашто Американци верују да су изузетни). Из тога произлази обавеза Сједињених Америчких Држава „да предводе, без обзира на цену и без обзира колико је то тешко и оптерећујуће“ (Хилари Клинтон у говору пред Америчком легијом 2016), док сами Американци, као „нови изабрани народ“ и „Богом благословљена нација“, заслужују посебан и привилегован статус, какав за себе не могу захтевати друге, „обичне“ и мање важне нације. Једном речју, по убеђењу самих Американаца, појава САД представља апсолутну новину у светској историји. Ова вера у изузетност – вера у скоро мистичном смислу – означава једну од константи америчког менталитета.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *