Излог књиге

Макс Блехер
ЗБИВАЊА У НАПОСРЕДНОЈ НЕСТВАРНОСТИ
„Архипелаг“, Београд, 2017

Блехера често пореде с Кафком (не без разлога), али најјача је његова веза с Далијем. Као на Далијевој слици „Упорност сећања“, на којој се часовници топе, и овде је све на ивици топљења. Као да је Блехеров свет вечито на ивици онтолошког колапса; кроз вео предметности, у њега зија ништавило, каже се у књижевном додатку „Тајмса“ поводом америчког издања ове књиге.
Аутобиографски роман „Збивања у непосредној нестварности“ представља узбудљиво сведочанство о једном времену, о једној личној судбини и о непоновљивој сензибилности писца који је истински спознао своје време и тамне претње и изазове који се у том времену тридесетих уобличавају у његовој непосредној стварности.
Отуда је Блехеров роман истовремено у знаку интимне и интроспективне перспективе човека суоченог са својом личном драмом, али и у знаку епохалне и друштвене перспективе јунака суоченог с драмом егзистенције у „поремећним временима“ тридесетих које је Блехер разумео одмах и боље од већине својих савременика.
Најпознатије дело модерног класика румунске књижевности Макса Блехера превео је Ђура Миочиновић, и ово је први превод Блехера на српски језик.

Сара Матијас
ЗВЕЗДЕ НАД БЕРЛИНОМ
„Evro Book“, Београд, 2017

Ауторка се овом књигом први пут представља српској публици. Реч је о роману из такозваног Young Adult (млади одрасли) жанру, који говори о забрањеној љубави између двоје тинејџера у Берлину 1942, који ће се, осим тинејџерима, веома допасти и љубитељима историјских и љубавних романа.
Максу, дечаку из Берлина и припаднику Хитлерјугенда, било је 17 година кад је упознао Лили, артисткињу на трапезу из ромског путујућег Циркуса Петало, „најбољег циркуса на планети Земљи“. Лили је из ромске породице, чији се живот потпуно разликује од навика и обичаја којих се придржава Максова фамилија, но упркос томе, њихово пријатељство прераста у љубав, забрањену и незамисливу. Када их коначно и ратни вихор раздвоји, Макс и Лили се питају може ли њихова љубав да преживи окружена смрћу…

Ратко Марковић
СА УСТАВНЕ ОСМАТРАЧНИЦЕ
„Службени гласник“, „Досије студио“, Београд, 2017

Ово је књига о ближој, а много мање даљој уставној прошлости Србије. Делом и о некој од уставних тема у појединим самосталним државама насталим после распада Југославије у којима се постављало или још увек поставља „српско питање“. У њој се не обрађује сва та прошлост, него нека питања из ње, углавном она о којима су се међу стручњацима и политичарима водили силовити спорови у недавној прошлости. Око неких се копља још увек ломе. У тим питањима је велики простор за ауторски допринос њиховом решавању и за лично мишљење које се не поводи за већином.
Књига „Са уставне осматрачнице“ сабир је и уједно одабир критичких погледа Ратка Марковића изражених у чланцима, од којих је највише њих штампано у недељнику „Печат“, или од одломака из већег рукописа на којем аутор ради дуже време (Српски уставописци). У прилозима од којих је књига састављена Ратко Марковић је писао о питањима која су му била изблиза позната. О ономе о чему је писао учествовао је сам или непосредно или на основу сазнања из прве руке. О тим питањима разгоревале су се жестоке научне и страначке борбе од којих су ове друге имале основ у различитим политичким уверењима. Такве борбе, разумљиво другачије садржине, водиле су се у 19. веку. О „уставним међашима“ те историје аутор је изложио кратка критичка запажања на основу доступних извора и класичних ауторских дела.
И недавно и још увек актуелне теме српске уставности и оне из српске уставне историје, као и оне из уставности суседних земаља у којима је „српско питање“ било разлог уставних борби, аутор сагледава кроз, како каже, „уставни дурбин“, читајући документацију за писање својим очима, ма колико ова била од њих удаљена, очима уставног правника.
У књизи се не обрађује ниједна тема из уставног живота три Југославије, унитарне, велике и скраћене федерације.
Прилози за књигу писани су на популаран начин, једноставно и разумљиво.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *