ДОХА И ТРИНАЕСТ ЗАХТЕВА

Пошто је Катар, као што се и могло очекивати, одбацио читав низ бесмислених захтева садржаних у саудијском ултиматуму, којим се практично захтева предаја политичког и економског суверенитета, шеф саудијске дипломатије Абдел ел Џубеир најавио је да ће бојкот ове земље бити настављен, али не и које ће додатне мере бити предузете

Две ствари је било лако предвидети у вези са ултиматумом у тринаест тачака који је пре десетак дана Катару испоставила група земаља предвођена Саудијском Арабијом. Прва је да ће, због садржине захтева, ултиматум бити одбијен, а друга је да Ријад, Каиро, Абу Даби и Манама неће знати шта да ураде када њихов блеф буде прочитан, јер је једини могући наредни корак рат, у који ниједна од ових земаља тренутно не сме да се упусти. Да је овако, одмах по истеку ултиматума потврдили су Уједињени Арапски Емирати, чији је шеф дипломатије посредно рекао да земље укључене у кризу не намеравају да покрену војну интервенцију, нити траже смену речима у Дохи. Уместо тога, тражи се „промена понашања“ катарских власти.

С обзиром на то да су обе стране неспремне на компромис и на садржину ултиматума датог Катару, може се очекивати наставак хладног рата у пустињи, који ће имати озбиљне последице по читав Блиски исток. Прва жртва у њему биће Заливски савет за сарадњу. Иако је Катар војно далеко слабији од коалиције којој се супротставља, ветар у леђа у одбијању ултиматума дали су му Иран и Турска, који се отворено залажу за решење кризе у корист Дохе.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *