БОЉШОЈ – извештај из надреалног света

Када се неким чудом на једном месту састану Валериј Абисалович Гергијев, Србољуб Динић, Роман Симовић, Милијана Николић…

Када се неким чудом на једном месту састану ученик Иље Мусина Валериј Абисалович Гергијев, највећи живи диригент света и човек чудесног талента, затим Србољуб Динић, диригент и пијаниста светског гласа, те концерт-мајстор Лондонског симфонијског оркестра виолиниста Роман Симовић и водећи светски мецосопран Милијана Николић, а да чудо буде још веће, то место није ни Миланска скала ни Бернска опера већ златиборски пропланак, онда је јасно да иза тога мора стајати потпис човека који је давно одлучио да разгрне глобалистичку маглу и сачува нетакнутим праве вредности, и који, мада често усамљен, не одустаје од те замисли. Реч је наравно о режисеру Емиру Кустурици, идејном творцу фестивала класичне музике „Бољшој“, који се од 13. до 15. јула ове године, пете заредом, под покровитељством „Газпром њефта“ одржао у Дрвенграду.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Златна матрјошка из руку Валерија Гергијева

Међу учесницима конкурсног програма у групи 18–25 година најбољи је био српски квинтет хармоника из Источног Сарајева – „Accordeus“. Златно признање уручио им је уметнички руководилац Маријинског театра, диригент Валериј Гергијев; Сребрну матрјошку добила је флаутисткиња Ана Малков (Нови Сад), Бронзана матрјошка припала је пијанисткињи Ивани Дамјанов (Нови Сад). У категорији 13–17 година Златну матрјошку освојила је пијанисткиња Светлана Зверева из Санкт Петербурга, Сребрну матрјошку добила је пијанисткиња Јана Јаковљевић из Београда, а Бронзану матрјошку освојила је Виолета Сабајева, сопран из Омска.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *