Арундати Рој – Писац може да буде врло опасан! Уколико није припитомљен

Зачуђујуће је да је у модерном свету, који је интернетом повезан 24 сата, поред свих друштвених мрежа непријатељ број један неко ко пише приче, каже славна књижевница са којом смо разговарали у Милану где је, у оквиру европске турнеје, недавно представила свој нови роман „Министарство неизмерне среће“

Арундати Рој је у оквиру европске турнеје у Милану 14. јуна представила нов роман „Министарство неизмерне среће“ (The Ministry of Utmost Happiness, 2017). Појавила се ситна и грацилна, скромно обучена у дугу ланену тунику и панталоне, и спонтано, без трунке гламура, не придајући себи никакву посебну важност умне главе и врло значајне особе, умилним и готово дечјим гласом срдачно поздравила присутне. Да њених 56 година није одавала проседа коврџава коса, деловала би пре као девојчица коју треба заштитити, него као писац бестселера, а још мање као неки опасни државни непријатељ број један. Чим је проговорила о проблемима и мукама са којима се сусрећу милиони људи што се, баш као и протагонисти њеног новог романа, свакодневно боре да преживе у свету који постаје све неправеднији и суровији, а поготово када је прозвала кривце – велике корпорације и корумпиране политичаре – постало је кристално јасно зашто је ова суптилна жена већ 20 година њихова права ноћна мора.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Један коментар

 1. Avatar
  Зоран Ђорђевић

  Неоправдано се запоставља одлична књига Арундати Рој “Цена живљења”.
  Ту је она до детаља описала механизам по коме лоби градитеља великих брана уз помоћ корумпираних владара прави огромне бране у сиромашним земљама, под изговором да ће им хидроелектране донети благостање.
  Наравно, узимају се енормни кредити, а произвођачи ангажују своје пројектанте, своју опрему, своје раднике.
  Уништавају се плодне области на којима су људи до тада гајили довољно за себе, деградирају се екосистеми, бројне врсте животиња и биљака више немају станишта, једном речју направи се хаос, несрећа.
  Ако би уредништво “Печата” могло да дође до те књиге могло би у неколико наставака да објави најзанимљивије делове. Ако не може нека ми се јави, имам ја једну копију.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *