ШТА ЗНАЧИ ПОБЕДА ХАСАНА РУХАНИЈА?

Победа Руханија на изборима у Ирану има неколико последица: прво, на домаћем плану омогућиће му да постане потенцијални наследник ајатолаха Хаменеија на месту врховног лидера, друго показала је да Иранци подржавају његов курс ка социјалној либерализацији и, треће, да је и Запад непријатељ и прозападном председнику јер су САД већ одговориле стварањем антииранске коалиције са Саудијском Арабијом на челу

Иако се новоизабрани председник Ирана Хасан Рухани сматра пропазадним, главни непријатељи су му управо у овом делу света. Председник САД Доналд Трамп је искористио своју прву инострану турнеју да оптужи Иран за агресивно понашање (како би консолидовао понашање савезника, посебно Саудијске Арабије и Израела). Трамп је током недавне (21. маја) посете Израелу нагласио: „Куд год погледамо, видимо знаке присуства Ирана на Блиском истоку… Јемен, Ирак.“ Где год смо ми, истакао је Трамп, видимо да Иран делује било новцем, било војнички или давањем оружја својим савезницима. Главне тезе које САД преко медија шире светом, а поводом присуства Ирана у Сирији, јесу следеће: Иран је послао хиљаде војника у помоћ Башару Асаду, што је довело до страдања више од 400.000 људи, те пресељења милиона, и ово присуство у Сирији Ирану даје право гласа за преговарачким столом.

Такозвана сиријска опозиција, Саудијска Арабија и САД, пак жели да Асад буде уколоњен са власти у Сирији по сваку цену: ратом или изборима. Што се тиче Јемена, САД оптужују Иран да подржава устанике Хусите и да се меша у грађански рат, док Саудијци подржавају „легалну“ владу. Такође, Иран снабдева оружјем Хусите, што је ризично јер могу да гађају америчке бродове, чиме би испровоцирали конфликт између САД и Ирана. Ово је уједно и америчко оправдање за потписивање уговора о продаји велике количине оружја од стране САД Саудијцима чија је вредност невероватних 110 милијарди долара.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *