Спакуј знање, и крени

Победнике Олимпијаде знања очекују међународна такмичења широм света. Они ће у Бразилу, Тајланду и Индонезији своје завидно знање из математике, физике и хемије представити под бојама заставе Србије

Да знање није тек статична категорија која се временом уклапа у постојеће научновредносне системе најбоље показују такмичења. А уколико такмичење превазиђе школске установе у Србији и понуди једну раскошну, нову перспективу где мера знања брише и границе континената и културолошке, језичке и друге разлике међу учесницима, онда знање постаје изазов, прилика, шанса, стартна позиција и карта за сваку, па и измаштану будућност.

ТАКМИЧЕЊЕ КАО ПРОЗОР У СВЕТ О томе своје мишљење имају победници олимпијада знања из руског језика, физике, хемије и математике које пету годину заредом организује компанија НИС у оквиру  програма „Енергија знања“. Сви они слажу се у једном, да су оваква такмичења за њих прозор у свет и велика мотивација да наставе са радом. Наука, кажу, добија још једну димензију – постаје не само лична база већ и животно опредељење.

Марко Шушњар, Душан Ђорђевић и Вук Радовић из Математичке гимназије у Београду, и два ученика из Гимназије „Светозар Марковић“ из Ниша Новак и Богдан Станојевић чине олимпијски тим Србије који ће наступити на 48. међународној олимпијади из физике овог лета у Индонезији. Вук Радовић каже да се учењу математике и физике посветио оног тренутка када је уписао Математичку гимназију. Уложени труд и рад резултирали су учешћем на многим међународним такмичењима од којих је предстојећа олимпијада из физике у Индонезији, несумњиво, један од његових највећих успеха.

„Такмичења су ми омогућила не само да се упоредим са колегама широм света већ и да посетим многа егзотична места и стекнем пријатељства са младим људима који деле моја интересовања и са којима ћу вероватно сарађивати у будућности. Поред тога, награде које сам освајао и високи стандарди који се очекују од учесника мотивисали су ме да учим и истражујем о темама које далеко превазилазе школско градиво. Сматрам да је ово једно сјајно искуство које ће бити непроцењиво у даљем бављењу науком. Ове године екипа Србије има одличну перспективу и очекујемо веома добар резултат“, наводи Радовић.

Марко Шушњар је природне науке заволео од најранијег детињства. Уз старијег брата, веома успешног на такмичењима, почео је да се додатно бави математиком, а потом и физиком. Од самог почетка нова знања и резултати су га испуњавали и подстицали да настави даље. Мотивацију, каже, проналази и у породици која га подржава и помаже му на сваки начин. „Свакодневно, у школи и код куће, као и на часовима на Физичком факултету и Институту за физику, упознајем се са новим областима физике и припремам за решавање проблема на које наилазим на такмичењима. Управо тако, као награда за вишегодишњи рад и труд и као врхунац свих резултата које сам досад постигао на државном и међународном нивоу, дошао је и пласман на Међународној физичкој олимпијади. На такмичењу у Индонезији, са више од 400 учесника из целог света, очекујем лепо искуство, занимљиве задатке и надам се успеху и медаљама целог тима. Након ове олимпијаде очекује ме почетак студирања, али захваљујући свему што сам у претходном школовању постигао, немам дилему око избора факултета и жеље да се и у будућности бавим сличним стварима на високом нивоу.“

ИЗАБЕРИ ЗНАЊЕ Ови млади људи бирали су знање и својим успесима потврдили да Србије није најзахвалније источноевропско ловиште за западњаке већ историјска, просветна и културна ризница која има шта да покаже свету.

Председник комисије Божидар Николић из Друштва физичара каже да је предстојеће такмичење највеће и најквалитетније из физике у току једне године. На овом такмичењу ће, као и на већини претходних олимпијада, учествовати екипа Србије. Пет ученика су пласман изборили после низа такмичења, од општинског, окружног, државног до изборног такмичења за олимпијски тим, Српске физичке олимпијаде.

„Да би дошли до олимпијског тима, ови млади људи вредно раде већ годинама, практично од тренутка када су добили физику као предмет у основној школи. Њихови професори и некада наставници препознали су њихов таленат и имају огромне заслуге за њихов успех. Њихове породице су од почетка њихова највећа подршка. Мотиви да у ово сулудо доба слободно време посвете физици и вредном раду су различити. Ипак имају једну заједничку црту – велику љубав према физици и науци уопште. Свима њима ће успех на међународним такмичењима отворити врата најбољих светских универзитета, а неки од њих су ипак одлучили да студирају у Србији.“

Велике наде у предстојеће такмичење у Индонезији има и Душан Ђорђевић који, поред лепих познанстава у овој далекој земљи, очекује да се његов тим врати у Србију са медаљама. Његова такмичарска каријера почела је у шестом разреду када је добио физику као школски предмет. У основној школи био је успешан на републичким такмичењима, док је у средњој школи успео да оствари успехе и на међународном нивоу. Да би се успело на такмичењу, сматра, потребно је уложити доста времена и труда у континуиране припреме, али и сваки успех је додатни мотив за даљи рад. При томе на тај начин се најлакше спозна да ли је нека професија управо оно што желите за себе.

„Волим физику, те ћу се њоме бавити у будућности“, закључује Ђорђевић.

УЛАГАЊЕ У ОБРАЗОВАЊЕ Поред својих колега из других школа, успешни физичари присуствовали су свечаности одржаној у Руској школи у Београду. На проглашењу победника био је и Александар Вучић, председник Србије, затим Милош Благојевић, саветник министра просвете, науке и технолошког развоја, представници Руског центра за науку и културу „Руски дом“ и Руског центра Фонда „Руски мир“ при Гимназији „Јован Јовановић Змај“ у Новом Саду, представници Универзитета Лобачевски из Нижњег Новгорода из Русије, Филолошког факултета Универзитета у Београду и Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду, представници Друштва физичара и Друштва математичара Србије, Српског хемијског друштва и Славистичког друштва Србије, као и представници компаније НИС-а. 

Победници олимпијада знања представљаће Србију на међународним такмичењима широм света. Они ће у Бразили, Тајланду и Индонезији своје завидно знање из математике, физике и хемије показати под бојама заставе Србије. И то им је, како кажу, велика част. И одговорност.

Андреј Шибанов, заменик генералног директора НИС-а и директор Функције за организациона питања, каже да је изузетно поносан на успехе наших ученика на међународним такмичењима, јер се враћају са бројним медаљама и признањима.

„До сада смо у оквиру програма ’Енергија знања’ подржали 28 олимпијада знања из области природних наука, иницирали смо оснивање билингвалних српско-руских одељења у две гимназије, Алексиначкој и Гимназији ’Јован Јовановић Змај’ у Новом Саду, као и у Основној школи ’Јован Поповић’ у Новом Саду. И у наредном периоду наставићемо да афирмишемо младе и улажемо у образовање“, истиче Шибанов.

На Међународној математичкој олимпијади у јулу, у Бразилу, тим Србије представљаће Никола Павловић, Алекса Милојевић, Павле Мартиновић, Игор Медведев, Јелена Иванчић, Марко Медведев и Огњен Тошић. На Међународној хемијској олимпијади у јулу у Тајланду представници наше земље биће Андреј Кукуруза, Дамјан Чубраковић, Анамарија Николетић, Андреј Ковачевић и Игор Топаловић. Олимпијада из руског језика одржана је у шест категорија. Први пут, ове године,  поред ученика из Републике Србије, Црне Горе и Републике Српске, учествовали су и студенти факултета прве и треће године ових земаља, као и ученици средњих школа из Бугарске. Апсолутни победници такмичења су Јана Јелић из Основне школе „Живко Љуић“ из Нове Вароши, Данила Даниловић из Основне школе „Иван Горан Ковачевић“ из Београда и Елена Лопушина из Основне школе „Ристо Ратковић“ из Бијелог Поља.

БУДУЋНОСТ ЈЕ ПОЧЕЛА Такмичари су награђени златним, сребрним и бронзаним статуама „Енергије знања“.

Божидар Николић из Друштва физичара каже да ће сваки успех на међународној олимпијади бити леп украс у невероватној досадашњој каријери младих физичара. Али до Индонезије они неуморно раде. Припреме екипе за олимпијаду одржавају се у Институту за физику и на Физичком факултету у Београду. Организују их и воде, наводи Николић, чланови државне комисије за такмичења.

„Оволико далек пут не би могао да се организује без помоћи са стране. Одлазак српског тима на олимпијаду помаже ресорно министарство Републике Србије, као и НИС и ревизорска кућа КПМГ.“

Компанија НИС у оквиру програма „Енергија знања“ велику пажњу поклања улагању у младе и усмерена је на сарадњу са образовним институцијама, универзитетима, факултетима, школама и стручним научним друштвима. НИС је у 2016. постао прва компанија у Србији која је за свој допринос унапређењу квалитета образовања добила „Светосавску награду“ коју додељује Републичко министарство просвете, науке и технолошког развоја. Оно што стоји иза награде тешко је описати и немерљиво је признањима. Реч је о обећаној будућности. За ове младе, вредне људе она је почела.       

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *