СЕНКА РАТА НАД КАТАРОМ

ЗАШТО СЕ СВАЂАЈУ РИЈАД И ДОХА

Непосредан повод за бруталан прекид дипломатских односа, протеривање дипломата у року од 48 сати и осталих грађана у року од 14 дана, јесу оптужбе пре свега Ријада да Доха подржава терористе. Јасно је свима да је то исто као када би Британија оптужила САД за империјализам. За сада, последице ове одлуке су ограничене на економију и, углавном, само на Катар (иако скок цена нафте погађа готово цео свет). Коначно, исходиште кризе могао би, међутим, бити рат и то не само регионални

Ситуација на Блиском истоку одавно је компликована, у најмању руку од краја Другог светског рата и формирања државе Израел. Доскора се, међутим, та компликованост оличавала у немогућности три јасно дефинисана блока да пронађу решење пре свега за израелско-палестински сукоб, али и у међусобним разликама дефинисаним у највећој мери вером. После Арапског пролећа и ескалације сукоба у Сирији односи се додатно компликују. Стварају се чудна савезништва у којим је тешко наћи било какав принцип (на пример непријатељство Курда и Турске у Сирији и њихова сарадња у Ираку). Тада су се муслиманске државе у региону могле грубо поделити у два блока – један који своје спољнополитичке интересе покушава да реализује подршком исламистима, и други чија је спољна политика вођена супротстављањем тим исламистима. Ни државе унутар два блока нису у чврстом међусобном савезништву.

Од компликоване, ситуација је прерасла у несхватљиву када је 5. јуна група држава предвођена Саудијском Арабијом одлучила да прекине дипломатске и све друге везе са Катаром, земљом за коју је до тада, упркос извесним одступањима, деловало да је чврсто усидрена у сунитски блок уоквирен у Савету за сарадњу у Заливу (Бахреин, Катар, Кувајт, Оман, Саудијска Арабија и Уједињени Арапски Емирати). Агресивни потез против Катара утолико је чуднији ако се узме у обзир да се у овој земљи, као и у Саудијској Арабији, практикује радикална салафистичка верзија ислама, те да и Доха и Ријад следе исту проамеричку спољну политику у региону и да су заједно радили на свргавању секуларне владе у Сирији, за шта је један од главних мотива једноставнија изградња гасовода којим би се овај ресурс из Катара пребацивао до европског тржишта. Генерално, Ријад и Доха су махом на истим линијама и у домену спољне, и у домену унутрашње политике. Саудијској блокади Катара придружили су се и Египат, Бахреин, УАЕ, Јемен, као и Маурицијус, Мауританија, Малдиви и део Либије под контролом власти у Бенгазију.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *