Почетна / Свет / Ровови у песку: куда води „Катарска криза“?

Ровови у песку: куда води „Катарска криза“?

Ако секвенце догађаја у једном региону допуштају да се наслути како ће изгледати краткорочни политички и војни развој, извесно је да актуелна ситуација на Блиском истоку, посебно после америчког обарања авиона сиријске авијације надомак Раке, сада никога и нимало не охрабрује

Криза око Катара и даље далеко од разрешења. Када се чита попис актера и догађаја „Катарске кризе“ – шеици, емири и краљеви увређени због дворских пучева у суседним земљама, отмице у ловачким потерама и богате откупнине – може се учинити да је реч о неком делу епске фантастике. Далеко од тога. Нагло разбуктавање ове криза оголело је сложен сплет сукобљавања заливских монархија, регионалних чинилаца и великих сила. Одвијање кризе на неколико нивоа показује сву сложеност ситуације која на подручју Блиског истока траје прилично дуго. Поједини спољнополитички коментатори у америчким медијима (на пример Сајмон Хендерсон у Форин полисију) указивали су уз извесну дозу склоности ка хиперболи да катарска варница може да распали блискоисточну буктињу на сличан начин на који је Сарајевски атентат водио ка европском ратном пожару.

Срећом, још увек је ситуација далеко од ратног обрачуна. Али потези који вуку актери указују да је она и даље у најмању руку крајње непредвидљива.
Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *