РАЗговор

Ана Брнабић
МИРКО, ИКЕБАНА, ФИКУС…

Наследник Александра Вучића на месту председника Владе мораће да одржи тимски дух у Влади и високе стандарде које је поставио његов претходник… Та особа ће бити ужасно критикована. Њу, иако још не знамо ко је, већ називају новим Мирком Цветковићем, икебаном, фикусом… С једне стране имате тим који је навикао на Вучића и његово лидерство, с друге већ имате јавност, која иако не зна ко ће то бити, унапред зна да ће та особа бити премијер на папиру. То ће бити врло тешка ситуација за сваког.
У интервјуу Важнија је Србија него хоћу ли ја бити премијер, извор АЛО, 4. јун 2017

Миломир Степић
ЗАТВАРАЊЕ СРБИЈЕ УНУТАР ХАРТЛЕНДА

Црна Гора јесте мала земља и за НАТО то јесте мали корак који геостратешки не мора ништа да значи, али читава утакмица око Црне Горе и њеног чланства у Алијанси је била заправо утакмица Америке да покаже да није крај НАТО-а и да је она и даље доминантна сила, док је Русија покушавала то да спречи. Када је о Србији реч, она је сада са свих страна окружена земљама и политикама које су антисрпске. Ово је затварање Србије унутар балканског Хартленда, балканске унутрашњости, а циљ је да Србија буде не само што мања већ и да изгуби геополитичка и геостратешка упоришта која би имала да је целовита и да је српски простор на Балкану организован у виду једне српске државе.
У тексту Све праштало у новој емисији Лазанског, извор Спутњик, 6. јун 2017

Душан Ковачев
ИСТИНА И ОБМАНЕ О ЛАЛИ

Виц о Лали је настао у Београду почетком XX века, а не у Војводини. У Војводину је први пут покушао да уђе пола века касније, преко Панчева. Публика Војводине је потом још пола века припремана путем медија да прихвати виц о Лали. У том процесу су одлучујућу улогу имали уметници који нису Лале и нису темељно познавали идентитетска обележја Лала. Врло илустративан пример овога је био рад Ивана Хајтла чији уметнички израз „Лале“ је укључио карикатуралне чиниоце, па је „на даскама које живот значе“ ширио гаће од девет пола како би његова фигура и физички личила на цвет лале… Лала из вица никад није био културни узор, нити је то била жеља оних који су вицеве измишљали и ширили. Опасно је запоставити идентитет, још опасније је услед небриге о властитом идентитету крпити сопствени недостатак узимајући виц као модел колективног узора.
У тексту Виц о ЛАЛИ је створен у Београду, извор Видовдан, 4. јун 2017

Слободан Чикарић
ЈЕЗИВА УРАНИЈУМСКА „ЖЕТВА“

Ми смо пратили стопу малигних обољења у Србији од 2001. до 2010. године и утврдили смо да је после 2005, што је просечан латентни период за леукемију и лимфоме, увећан број тих малигних тумора за 59 одсто а стопа морталитета за 118 одсто. У другој половини деценије 2001–2010. укупно је повећан број свих малигних тумора за 15 хиљада а 10 хиљада је више умрлих, што ми доводимо у везу са осиромашеним уранијумом.
У тексту НАТО лоби прикрива право стање епидемиологије малигних тумора, извор ФСК, 6. јун 2017

Јелена Гускова
СПОКОЈ РУСИЈЕ

Русија доста спокојно гледа на дешавања на Балкану. Њена тренутна стратегија је усмерена на то да се сачува мир на овом простору, а не да се Србија погура према Русији. У овом делу Европе има неколико врућих тачака: Македонија, Косово, албанско питање на југу Србије, али и у Црној Гори, као и мигрантска криза. Кад ме у Москви о свему томе питају, ја кажем да не мислим да ће доћи до рата.
У интервјуу Косово у УН биће сигнал за уједињење свих Албанаца, извор Политика, 3. јун 2017

Милорад Додик
ВЕЛИКА РУСИЈА УВЕК НАЂЕ ВРЕМЕНА ЗА МАЛУ РС

Санкт Петербург шири добре односе са Републиком Српском. Ми смо већ потписали посебне уговоре готово у свим областима. Остаје да наши људи заједно изуче модалитете како ће се то кретати. Република Српска јесте мала заједница, али кад би то ценио са становишта пажње коју доживљавамо у Руској Федерацији, деловало би да смо најмање једна озбиљна држава која се респектује. И то ме импресионира. Да једна велика Русија и њени људи први увек нађу времена за једну малу Републику Српску, за њене проблеме, да их разумеју и помогну тамо где могу. За разлику од тога, кад одете негде на Запад, дођете у позицију да уколико не погађате оно што желе, они се дуре и говоре да нисте добар момак, а ви се борите за оно што је ваше.
У интервјуу Лош сам момак на Западу…, извор Спутњик, 4. јун 2017

Пепе Ескобар
НЕВИДЉИВА КВАКА

Деоница Будимпешта–Београд заправо представља кључни део Копнено-морске експрес линије коју су Кинези обећали да ће изградити још 2014. заједно са Мађарском, Србијом и Македонијом. То је суштина југоисточно-европског чворишта нових путева свиле, који се сада називају Иницијатива појас и пут (Belt and Road Initiative – BRI): трговински коридор између контејнерске луке Пиреј на Медитерану – у сувласништву Кинеске компаније за океански превоз (China Ocean Shipping Company) од 2010 – све до Централне Европе.
Званични спин НАТО-а је да он мора да буде присутан на Балкану ради борбе против „терористичке претње“. Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг каже: „Недавно сам посетио Босну и Херцеговину и Косово, и охрабрен сам што видим колико су усредсређени на супротстављање претњи од стране бораца из иностранства.“
Е, па, „борци из иностранства“ су заправо као код куће, не само на Косову већ ускоро и у Албанији, престоници џихада 2.0. НАТО је ипак мајстор у стварању нових „претњи“ које су неопходне да би оправдале његово постојање.
Џихад 2.0 ће вероватно бити уперен против Словена у Македонији, Ирану и Турској. Да не говоримо о руском меком трбуху. Невидљива квака је у томе што се он такође може ангажовати ради угрожавања кинеске тежње да интегрише југоисточну Европу као кључно чвориште нових путева свиле.
У тексту Албанија као база следећег џихадистичког кошмара, извор ФСК/sputniknews.com, 1. јун 2017

Синан Гуџевић
ФУДБАЛ И ШКОЛА

Ich danke Sie – једна је од најславнијих крилатица њемачке бундеслигашке усмене предаје. У Њемачкој је (у свијету није!) славна колико и апорија Сепа Хербергера Der Ball ist rund (лопта је округла). Ich danke Sie, одбрусио је Вили Липенс судији утакмице између његова клуба „Рот Вајс“ из Есена и клуба „Вестфалија“, у мјесту Херне, 1965. године. Судија је у једном тренутку рекао Липенсу: Herr Lippens, ich verwarne Ihnen, што је граматички неправилно, а што се, исто перфектно, даде превести: „Господине Липенс, ја вам опомињем!“ Муњевит с лоптом, Липенс се показао муњевит и на језику – вратио је арбитру погрешно за неправилно: „Господине судија, ја вас захваљујем!“ Тога тренутка је услиједила једна од најнеобичнијих судијских одлука откако се лопта котрља – искључење због граматичке грешке! Вили Липенс је због своје духовитости морао у свлачионицу, а судија због свога граматичког прекршаја није био кажњен. Фудбалски терен се и шездесетих година јасно разликовао од школе.
У тексту Ente Lippens, извор www.portalnovosti.com, 6. јун 2017

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *