Почетна / Регион / ПРАВА БОРБА ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ: ПАРЕ НА СУНЦЕ!

ПРАВА БОРБА ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ: ПАРЕ НА СУНЦЕ!

Када би у Србији постојала домаћа варијанта словеначког „Супервизора“ или ЕРАР-а, сваки грађанин би из своје дневне собе, чак и на мобилном телефону, у било које доба дана, зачас могао да провери како стварно функционише држава. Ту треба тражити разлоге зашто је Словенија (чак и у одсуству закона о узбуњивачима) на ранг-листама перцепције корупције за 40 копаља испред Србије

Борба против корупције налазила се међу приоритетима претходне владе, па је после усвајања дуго очекиваног Закона о узбуњивачима истицано да је Србија једна од 30 земаља у свету која има такав закон. Од његовог ступања на снагу пре годину дана покренуто је 299 случајева, а 213 је добило судски епилог. У јесен прошле године је тадашњи премијер Александар Вучић, отварајући међународну конференцију „Свака истина има извор: Заштита узбуњивача и новинарских извора“, рекао да је, када је постао премијер, поручио да ће борба против корупције бити један од приоритета. „Узбуњивачи су савезници на истом послу на ком је и читава Влада Србије, на послу искорењења корупције и зато имамо законску обавезу да сваког грађанина који корупцију и пријави заштити, а оне које су дело корупције починили беспоштедно казнимо“, подвукао је тадашњи председник Владе, уверен да ће држава учинити све да заштити узбуњиваче и казни оне који се баве корупцијом и криминалом.

Нема сумње да узбуњивачи, према досадашњим истраживањима у свету, открију више кршења прописа него полиција и тужилаштво. Отуда је Закон о заштити узбуњивача не само власт него и део стручне јавности оценио једним од најбољих у свету јер „суд узбуњивача може да заштити и пре почетка судског поступка, кроз институт привремене мере“ која би требало да буде донета у року од осам дана а како би спречила даљу одмазду. Све то фино звучи у теорији.  А како је у пракси?
Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *