Печат недеље

ПАТРИЈАРХ: КОСОВО ЈЕ СРПСКИ ЈЕРУСАЛИМ

Патријарх српски Иринеј изјавио је, после литургије коју је на Видовдан служио у манастиру Грачаница, да је Косово српски Јерусалим и да Бог неће дозволити да оно буде погажено и понижено те „да ће једног дана васкрснути“. „Косово је наш Јерусалим. Не смемо га никада изгубити из вида. Било је много сеоба и бекстава, много мука и невоља али народ се враћао. Враћао се домовима згаженим и спаљеним и много пута их обнављао и започињао изнова свој живот“, рекао је он. Патријарх је додао да је „слобода највећи дар који је Господ дао човеку а српска слобода везана је за крст часни за који су се борили јунаци на Косову али и јунаци после Косовског боја“. Патријарх је позвао све на јединство у поштењу и родољубљу. „Косово не смемо никада заборавити. Ако Косово заборавимо, заборавили смо саме себе, а све док је Косово у нашој савести, у нашем срцу, у нашој љубави и док Косовом певају гусле и гуслари оно ће увек и само бити наше. Томе нас историја учи.“

ХЕЛИКОПТЕРСКИ НАПАД У ВЕНЕЦУЕЛИ

Бивши полицијски пилот Оскар Перез, којег власти у Каракасу оптужују за повезаност са ЦИА, отео је војни хеликоптер из базе Ла Карлота и извршио напад на зграду Врховног суда и једног министарства. Председник Николас Мадуро описао је овај инцидент као терористички напад. Перез је из хеликоптера испалио петнаест хитаца из ватреног оружја и бацио четири ручне бомбе. Перес је пре напада снимио изјаву у којој најављује напад на државне институције у престоници Венецуеле. Перес је себе прогласио побуњеником против председника Венецуеле Николаса Мадура. На друштвеним мрежама су се појавиле фотографије на којима се види да је Перес на хеликоптер окачио транспарент с натписом „Слобода“, као и број 350. У питању је број који се односи на члан Устава према којем људи имају право да се успротиве недемократској влади. „Активирао сам целокупне оружане снаге да бране мир. Пре или касније, пронаћи ћемо тај хеликоптер и оне који су извршили напад“, рекао је Мадуро и додао да у нападу нико није повређен и да једна од бомби није експлодирала. Мадуро је поновио тврдње да постоје покушаји државног удара, које подржавају САД, упозоривши америчког председника Доналда Трампа да ће се Венецуела против тога борити. „Ако Венецуела буде увучена у хаос и насиље… борићемо се“, поручио је Мадуро присталицама. У последња три месеца у сукобима на демонстрацијама против Мадура погинуло је 76 особа.

Слаткоречиви НАТО

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг дао је интервју „Блицу“ после кога смо се запитали да ли је, уопште, реч о пакту који је извршио агресију на нашу земљу, или се у међувремену претворио у хуманитарну организацију која уместо осиромашеног уранијума из својих авиона баца цвеће.
„НАТО апсолутно поштује неутралност Србије. Сматрамо да је изузетно важно да свака земља има право да одабере свој пут, и одлучи хоће ли постати део НАТО или не. Србија то не жели, и ми то поштујемо. То је право сваке суверене и независне земље, а Србија то јесте“, рекао је Столтенберг, и послао и друге поруке које јако лепо звуче: „Не верујемо у изолацију Русије, већ у дијалог са Москвом… Изразио сам забринутост у вези са недавном иницијативом о формирању косовске војске без испуњавања потребних услова. Тачније, без пристанка представника етничких мањина на Косову. Формирање војске мора да прође кроз парламентарни процес и буде у складу са Уставом… То је ваша одлука (о додељивању дипломатског статуса руским хуманитарцима у Нишу). Ваша ствар… А о Русима, морате одлучити сами. Ми се у то не мешамо.“
И заиста бисмо могли лепо да се осећамо, само да смемо да поверујемо генсеку НАТО-а. Али једном његовом претходнику, Манфреду Вернеру, Руси су већ поверовали када им је обећао да се НАТО неће ширити источно од Немачке, а ено га сад на самим границама Русије…

И после Раме – Рама

Владајућа Социјалистичка партија Албаније актуелног премијера Едија Раме освојила је апсолутну већину на парламентарним изборима који су у недељу одржани у тој земљи.
Рамина партија ће, са освојених око 48 одсто гласова, имати 74 од 140 мандата у албанском парламенту. На другом месту је Демократска партија Љуљзима Баше с 43 посланика (29 одсто гласова), а на трећем су Рамини коалициони партнери из Социјалистичког покрета за интеграцију с 19 мандата.
Излазност је била ниска, тек нешто више од 46 одсто, односно, седам процената мање него на претходним изборима 2013. године.
Европска унија је, заједничким саопштењем ЕУ шефице дипломатије Федерике Могерини и комесара за преговоре о проширењу Јоханеса Хана, оценила да су избори протекли „у миру и реду“ упркос томе што су, наведено је, „посматрачи изразили резерве због политизације изборних тела и неконзистентне примене закона“. Сличну пресуду, да инциденти јесу постојали али да „нису били толико раширени да би утицали на резултате избора“, донела је и америчка амбасада у Тирани.
Све у свему, и због изборног резултата и због подршке ЕУ и САД таквом разултату, позиција Едија Раме у наредном периоду биће ојачана.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *