Печат недеље

ОСЛОБОЂЕН САИФ ГАДАФИ,МЕЂУНАРОДНИ СУД БИ ГА ХАПСИО

Свега неколико дана од ослобађања Саифа ел Ислама Гадафија, сина бившег либијског вође Моамера, главни тужилац Међународног кривичног суда (МКС) затражио је да он буде „неодложно ухапшен и предат“ овом суду. Саиф, који је пет година провео у заробљеништву Бригаде Абу Бакр ел Садик, са седиштем у Зинтану, ослобођен је 10. јуна пошто је парламент власти које контролишу исток земље усвојио закон о амнестији. Саиф, за кога се верује да би могао постати најутицајнија личност на хаотичној политичкој сцени у Либији, те могао да допринесе стабилизацији ове ратом разорене земље, био је у затвору због наводних ратних злочина од 2011. године, односно од револуције у тој блискоисточној земљи у којој је убијен његов отац. Влада у Триполију, коју подржавају Уједињене нације, још га сматра ратним злочинцем, а тамошњи суд га је у одсуству 2015. осудио на смрт. МКС је налог за хапшење Саифа издао 2011. и он је и даље на снази, а Либија је у обавези да га „неодложно ухапси и испоручи“ без обзира на „наводни закон о амнестији у Либији“, навео је тужилац Фату Бенсуда.

ПОБЕДА МАКРОНА, ТРИЈУМФ ЛЕ ПЕНОВЕ

Политички покрет новоизабраног председника Француске Емануела Макрона „Република у покрету“ убедљиво је победио у другом кругу парламентарних избора освојивши, заједно са центристичким Демократским покретом, између 395 и 425 од укупно 577 посланика. Десничарска партија Републиканци, чији кандидат на председничким изборима Франсоа Фијон није успео да уђе у други круг, имаће између 29 и 34 посланика, а левичарска Непокорена Француска Жан-Лика Меланшона добиће између12 и 17 посланичких мандата. Иако Национални фронт није остварио очекивани резултат пошто је освојио само између четири и шест мандата, што није довољно за формирање самосталног посланичког клуба, значајан успех остварен је уласком лидерке ове партије Марин ле Пен у парламент, први пут од оснивања. Она је у свом изборном округу освојила чак 67 одсто гласова. Овакав успех се слободно може назвати и тријумфом због чињенице да када год Национални фронт уђе у други круг у неком региону, све остале партије се уједињују против њега и победа му је практично немогућа. Ове изборе карактерише и изузетно мала излазност од свега 40 посто, никада тако ниска у историји Пете републике.

ТРАМП СЕ ВРАТИО НА ПУТ КОНФРОНТАЦИЈЕ С КУБОМ

Председник САД Доналд Трамп одлучио је да поништи отопљавање односа са Кубом које је започео његов претходник Барак Обама и врати рестрикције у области трговине и путовања. Трамп је одлуку објавио у Мајамију, где иначе живи бројна кубанска дијаспора, истичући да је Куба добила превише уступака од САД у оквиру споразума са Обамином администрацијом, додајући да „су сада ти дани прошли“. Рекао је и да ће рестрикције према Куби остати на снази све док кубанска влада не ослободи политичке затворенике, не почне да поштује слободу изражавања и не престане да прогони дисиденте. Званична Хавана осудила је ову одлуку и описала је као корак уназад у америчко-кубанским односима, али и додала да без обзира на то планира да настави дијалог са Вашингтоном. У свом говору у Мајамију, који је подсећао на реторику у време отворене конфронтације, председник Трамп је најавио политику америчке администрације према Куби која елиминише напредак постигнут у последње две године, навела је кубанска влада.

ЗАТВОР ЗБОГ НЕГИРАЊА ГЕНОЦИДА У СРЕБРЕНИЦИ

Због јавног негирања геноцида у Сребреници, швајцарски политичар Донатело Пођи из кантона Тицино осуђен је правоснажно на две године затвора.
У пресуди се наводи да је Пођи пре четири године објавио радове у којима умањује број жртава геноцида у Сребреници.
У тексту „Сребреница – како се заиста збило“, написаном на основу књиге Александра Дорина и Зорана Јовановића, он је тврдио да су српске жртве неспорне, док у вези са масакром муслимана постоје бројни непоуздани подаци.
Пођи је најавио жалбу и навео да никога није увредио, те да је изнео своје мишљење о догађајима на основу постојећих чињеница.
Ово је прва пресуда швајцарског суда због негирања геноцида у Сребреници.

ЗАХАРОВА: КУБА НИЈЕ НАСЕЛА

Коментаришући одлуку председника САД Доналда Трампа да та земља прекине односе са Кубом, портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова рекла је да мисли да је руководство Кубе одмах прозрело позадину маневра Барака Обаме, од његовог спектакуларног слетања на острво до покушаја да Раула Кастра потапше по рамену, свестан тренутка „позорнице“.
„Али Куба није насела, одавно познаје лице свог суседа“, рекла је Захарова оцењујући да је једини предвидљив квалитет америчке спољне политике комплетна непредвидљивост.

ХАШКИ ТРИБУНАЛ ИСПУНИО МИСИЈУ

Председник Међународног суда за ратне злочине почињене на простору Југославије (ICTY) Кармел Ађијус рекао је током посете Сарајеву да је Хашки трибунал  испунио своју мисију у процесуирању најодговорнијих за ратне злочине.
„Суд је испунио своју мисију. Неки нису задовољни, а неки су изузетно задовољни оним што смо постигли. Наш задатак није био да испуњавамо жеље ове или оне стране, било кога, већ да оне који су најодговорнији за злочине који су почињени за време сукоба приведемо правди. Ја сматрам да смо ми то урадили“, рекао је Ађијус током посете Сарајеву.
Међу задовољнима су, нема сумње, хрватски и бошњачки чланови Председништва БиХ Драган Човић и Бакир Изетбеговић са којима се састао у Сарајеву.

СБЕРБАНКА ОДУЗИМА ДЕОНИЦЕ МЕРКАТОРА

Руска „Сбербанка“ почела је са одузимањем 18,53 одсто деоница „Меркатора“, које су тренутно у власништву „Агрокорове“ холандске компаније „Агрокор Б. В.“, објавили су словеначки медији позивајући се на агенцију „Блумберг“.
„Сбербанка“, један од већих кредитора посрнулог хрватског концерна „Агрокор“, заплењени део у словеначком трговачком ланцу намерава, преносе медији, да задржи до краја јуна, а онда да га прода, како би делом били надокнађени потенцијални губици на кредитима одобреним „Агрокору“.
Као гаранцију за раније кредите, „Агрокор“ је „Сбербанци“ дао залог на деонице у „Меркатору“.
У руској банци кажу да се одредбе хрватског „лекс ’Агрокора’“, које бране пленидбу заложене имовине концерна, односе само на фирме у директном власништву концерна и компаније са седиштем у Хрватској, док „Агрокор Б. В.“ има седиште у Холандији.

КИНЕСКО ПРЕУЗИМАЊЕ РТБ БОРА

Две кинеске компаније које су заинтересоване за преузимање РТБ Бора доћи ће у Србију почетком јула, рекао је амбасадор Кине Ли Манчанг на примопредаји донације Кине Војсци Србије у вредности од 900.000 евра.
Како је рекао, једна компанија је из кинеске провинције Хунан, власник је рудника злата, а партијски секретар ове провинције већ је био у нашој земљи и примио га је председник Вучић. Друга компанија која долази у Србију жели да „узме Бор и направи заједничку компанију која ће производити електричне аутомобиле који би се продавали у целом свету“. Трећа компанија заинтересована за РТБ Бор је „Чајна пауер енџиниринг консалтинг груп корпорејшн“.
Александар Вучић је рекао да је за Србију дугорочно РТБ Бор велика мука, те да би преузимање од стране кинеских пријатеља буквално било спас.  

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *