Почетна / Култура / НЕПОБЕЂЕНА ПОЕЗИЈА

НЕПОБЕЂЕНА ПОЕЗИЈА

ЈОШ ЈЕДНО ПРОЛЕЋЕ ПЕСНИКА ДИСА
БОГАТ ПРОГРАМ СВЕЧАНОСТИ

Ове године, после сто година од смрти песника Утопљених душа, одржано је 54. Дисово пролеће, једна од најзначајнијих песничких манифестација у Србији (некад свејугословенска). Као и увек, понудила је низ садржаја за све којима је Орфеј и даље светионик

Гости овогодишњег – 54. Дисовог пролећа (у суботу 13. маја 2017. године) у чачанском кафеу „Монтана“, били су учесници Београдског фестивала поезије и књиге „Тргни се! Поезија!“. Присутни су могли чути стихове на шпанском, пољском, словеначком, немачком, француском и другим европским језицима, као и њихов превод на српски језик. У четвртак 18. маја одржан је најпосећенији програм 54. Дисовог пролећа, музичко-поетско вече „Звезде су нам врло блиске“ у част покојног чачанског кантаутора Рашка Јовичића, оснивача групе „За једну ноћ“ и творца култне песме Меланхолија, коју су певали окупљени.

Родно место Владислава Петковића Диса су, на позив чачанске Библиотеке, походили основци и средњошколци вични перу и писању, њихови учитељи, професори, као и бројни пријатељи књиге. У Заблаћу у основној школи која носи песниково име, у четвртак 25. маја 2017, Градска библиотека је организовала традиционалне лирске сусрете аутора најбољих радова на литерарним конкурсима за ученике основних и средњих школа Моравичког округа, расписаних у оквиру 54. Дисовог пролећа.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *