НЕПОБЕЂЕНА ПОЕЗИЈА

ЈОШ ЈЕДНО ПРОЛЕЋЕ ПЕСНИКА ДИСА
БОГАТ ПРОГРАМ СВЕЧАНОСТИ

Ове године, после сто година од смрти песника Утопљених душа, одржано је 54. Дисово пролеће, једна од најзначајнијих песничких манифестација у Србији (некад свејугословенска). Као и увек, понудила је низ садржаја за све којима је Орфеј и даље светионик

Гости овогодишњег – 54. Дисовог пролећа (у суботу 13. маја 2017. године) у чачанском кафеу „Монтана“, били су учесници Београдског фестивала поезије и књиге „Тргни се! Поезија!“. Присутни су могли чути стихове на шпанском, пољском, словеначком, немачком, француском и другим европским језицима, као и њихов превод на српски језик. У четвртак 18. маја одржан је најпосећенији програм 54. Дисовог пролећа, музичко-поетско вече „Звезде су нам врло блиске“ у част покојног чачанског кантаутора Рашка Јовичића, оснивача групе „За једну ноћ“ и творца култне песме Меланхолија, коју су певали окупљени.

Родно место Владислава Петковића Диса су, на позив чачанске Библиотеке, походили основци и средњошколци вични перу и писању, њихови учитељи, професори, као и бројни пријатељи књиге. У Заблаћу у основној школи која носи песниково име, у четвртак 25. маја 2017, Градска библиотека је организовала традиционалне лирске сусрете аутора најбољих радова на литерарним конкурсима за ученике основних и средњих школа Моравичког округа, расписаних у оквиру 54. Дисовог пролећа.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *