Горажд Чаповски – КРИК ЗА МАКЕДОНИЈУ

Саговорник Печата, Горажд Чаповски, је оснивач, композитор, идеолог и фронтмен групе Мизар која је током свог постојања мењала и чланове и музичке стилове, али не и првобитни концепт. Нисмо случајно употребили реч „идеолог“, јер иза целокупног уметничког и културног рада ове групе стоје једна идеја и идеологија – Евроазија и евроазијство

Мизар је музичка група из Македоније, рок бенд који је остао упамћен као један од „пионира дарк звука на просторима Југославије“. Али пре свега, Мизар је концепт који почива на споју архаичног и савременог и на споју традиција Истока и Запада. Музика Мизара садржи елементе рок музике, фолклора Македоније и Балкана, те византијског и старословенског, православног појања.

Састав је основан у Скопљу 1981. и, упркос прекидима у раду и бројним изменама у постави, траје све до данас. Крајем 80-их био је и део много ширег културног и уметничког покрета Македонска стрелба. Данашњи Мизар функционише „пре као уметнички колектив него као класичан рок бенд“. Песма Ноћ над Југославијом (Ноќ над Југославија), објављена 2015, најављује нови, седми студијски албум, чији је радни наслов Шарена крава.

Мизар ствара „један вид источњачке поп музике“, одбијајући да буде само имитација западне популарне културе, у знаку сталне потраге за аутентичним музичким и културним изразом. Рок музика је мртва, а њена смрт је у вези с „крајем америчког столећа“, америчке империје и „Pax Americana“. Двадесет први век биће столеће Евроазије, а Евроазија је прави простор Мизара.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *