ГЕНЕРАЛ КАРЛОС МАРТИНС БРАНКО – У Сребреници није било геноцида

Сребреница заиста јесте била крајње добро смишљена намештаљка. Није то био први пут да су муслимани прибегли таквој тактици. Они су били мајстори обмане

Незаслужено непознат широј јавности, генерал португалске армије Карлос Мартинс Бранко по много чему је једна од важних недостајућих карика у предмету Сребреница. Као високи официр португалских оружаних снага (у саставу НАТО-а, то се подразумева) током сукоба деведесетих година прошлог века, Мартинс Бранко је више година боравио на просторима бивше Југославије. Формално, он се налазио у саставу мисије војних посматрача УН, али из подтекста његових мемоарских казивања, објављених у Лисабону крајем 2016. године, јасно је да пуко „посматрање“ није исцрпан опис његових задужења.

Као дисциплиновани војник, а уједно и искусан обавештајац, Мартинс Бранко је један од најкомпетентнијих сведока-инсајдера невидљиве позадине медијски мистификованих и циљано искривљених догађаја. Његова књига „Рат на Балкану“ богата је подацима и увидима који би остали недоступни не само просечној особи него чак и многим учесницима догађаја на нижем нивоу. Португалски официр не размеће се фондом чињеница којима располаже, и на основу вишегодишњег претходног општења са писцем ових редова јасно је да се није олако одлучио да своја сазнања и утиске стави на папир. Али хвала Богу да је то ипак учинио.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *