ДРАМА ЗАПАДА: СЕРИЈА ПРОПАЛИХ САМИТА

Страховања домаћина да би и предстојећи самит лидера најмоћнијих земаља света (Г20 у Хамбургу, почетком јула) могао да доживи фијаско: Много је, наиме, на дневном реду великог скупа „упрограмираних“ спорења, од свађа око климе и слободне трговине, преко рата у Сирији и украјинске драме, до (неочекиваног) Катара и (нове) експлозивне кризе на ионако (предуго) запаљивом Блиском истоку

Ако је, макар у потаји, помислила да заиста може бити „лидерка слободног света“, чему је најпре, и највише, „кумовао“ бивши амерички председник Барак Обама, Ангела Меркел се све учесталије суочава са опором чињеницом да та звучна и (брзоплета) промоција остаје без покрића. За такву титулу била је потребна, и неопходна, очигледно само још једна „ситница“: да земља коју предводи има, заиста, „формат“ светске силе. Иако моћна, Немачка је ипак, кад је реч о спољној политици, (још) далеко од тога.

Да немачка канцеларка није у стању да буде „предводник слободног света“, упркос њеној неспорној политичкој, дипломатској и државничкој вештини и искуству, видело се на неколико последњих великих међународних скупова који су открили, на драстичан начин, (тренутну) подељеност и драму Запада: Ангели Меркел није пошло за руком да спаси од фијаска најпре НАТО самит, а потом самит Групе 7. И што је најгоре, може се лако догодити да такву судбину доживи самит Групе 20, који се припрема у њеној режији и под њеним покровитељством (Хамбург, 7. и 8. јула), што би пало као тешка сенка на канцеларкине шансе, и амбиције, да на септембарским парламентарним изборима задржи, четврти пут заредом, владарски трон.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *