Додон на линији ватре

Молдавски председник Игор Додон истакао је да наметање западних правила више неће бити могуће и да се, после много година русофобне политике, Кишињов окреће сарадњи са Русијом и Евроазијском унијом

Председник Молдавије Игор Додон за шест месеци, од како је на власти, практично је из темеља изменио државну политику грађену у протеклих осам година. Уз подршку већине грађана незадовољних што „европски пут“ Молдавије није донео обећано благостање, Додон активно заокреће према Истоку. Прошлог петка, на Санктпетербуршком међународном економском форуму (СПИЕФ), молдавски лидер критиковао је споразуме са Европском унијом и још једном позвао на ближу сарадњу са Москвом. Како је нагласио, Молдавија сада има прилику да напусти улогу „пиона у геополитичким биткама“ великих, да се врати сувереној економији и дијалогу са руским партнерима. Колико Москва поштује председника Додона и његову борбу за враћање Молдавије на евроазијски курс, говори и податак да је његов наступ на пленуму СПИЕФ био у истом делу када су се обраћали и руски лидер Владимир Путин, премијер Индије Нарендра Моди и аустријски канцелар Кристијан Керн. Прошлог месеца, када је Русија обележавала 72 године од победе над фашизмом, на војну параду на Црвеном тргу – од свих светских државника Москва је позвала само Додона.

Његова је заслуга што Русија и Молдавија, после деценије блокаде изазване прозападним курсом Кишињова, сада поново одржавају продуктиван дијалог. Додон упорно понавља да је без учешћа Русије немогуће решити главне националне стратешке циљеве. Један од најважнијих проблема са којим се ова земља сусреће је замрзнуто питање Придњестровља. Молдавски лидер добро зна да овај конфликт може лако да се разбукти, по жељи спољних сила. Такав сценарио је већ давно исписан, а још увек актуелна, прозападна молдавска влада припремала се активно за сукоб, подржавајући аспирације суседне Румуније за уједињење две земље. Како је Румунија НАТО чланица, уједињење са Молдавијом аутоматски би значило и њено укључење у састав западне војне алијансе – и практично неминован војни сукоб са Тираспољем, који већ 25 година развија самосталну придњестровску државност, уз подршку Русије.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *