У СУСРЕТ ИСТОРИЈСКИМ ЛОМОВИМА

Да ли је у драматичним временима када политичка превирања на Балкану прете да ослабе српски национални корпус, а авети либералног друштва спутају Цркву у њеној миленијумској мисији да остане и делатна и слободна, Сабор СПЦ понудио адекватне духовне смернице 

Готово да се не памти да је један Сабор СПЦ прошао у већој тишини, и готово једномишљу око већине иницијатива и питања која је покренуо, од овог мајског, недавно завршеног. Међусобице међу владикама које су обележиле неколико претходних заседања највећег црквеног тела, а тицале се става о сменама појединих владика, изостале су, а сама црква чини се, коначно консолидована, послала је јасну поруку да неће пристати на маргинализацију, свесна да једино јака и недељива може одговорити притисцима и криптоунијатским покушајима мењања духовног идентитета српске цркве. Чак су и таблоиди у рукама западног капитала морали да се задовоље пуким нагађањима, невешто и без аргумената предвиђајући могуће сломове, неслагања и размимоилажења међу владикама, да би на крају с разочарањем прихватили чињеницу да, бар овај пут,  институција највишег реда и највеће вредности није изашла у сусрет њиховим очекивањима.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

фото: ђакон Драган Танасијевић

Један коментар

  1. Lomovi u nasoj crkvi su ozbiljnije nego sto izgledaju. Bitka protiv antiekumenista je u zavrsnoj fazi. Raskol je neminovan jer mnogi svestenici a ni vernici nisu spremni da se pomole Vtikanu. Zasto se to krije od naroda. Bar ste vi, mislim ” Pecat ” uvek boili objektivni.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *