СРБИН У ТЕХНОЛОШКОМ СКОКУ ЧУВАШИЈЕ

ИВРЕДНИ И НАУЧНИ УСПОН РУСКИХ РЕГИОНА

На изузетно успешној промоцији економских потенцијала Републике Чувашије у Москви присутнима су се обратили Сергеј Лавров, министар спољних послова Русије, председник Републике Чувашије Михаил Игњатјев и Ненад Поповић, председник компаније АБС Електро, највеће и најуспешније компаније у области иновација у овој Републици која је конститутивни део Руске Федерације

Пише Наташа Францисти

Председник Српске народне партије Ненад Поповић учествовао је прошле недеље у Москви на промоцији економских потенцијала Републике Чувашије коју су за представнике дипломатског кора у Русији организовали министар спољних послова РФ Сергеј Лавров и председник Чувашије Михаил Игњатјев.
[restrict]

Ова презентација одржана је у свечаном Дому за пријем Министарства спољних  послова Русије у присуству више од 80 амбасадора и представника дипломатског кора.

Присутнима су се обратили Сергеј Лавров, министар спољних послова Русије, председник Републике Чувашије Михаил Игњатјев и Ненад Поповић, председник компаније АБС Електро, највеће и најуспешније компаније у области иновација у Републици Чувашији. У саставу Поповићеве компаније у Чебоксарију, главном граду Чувашије, послује седам фабрика и један научни институт са више од две и по хиљаде запослених, претежно инжењера. Поповић је током свог обраћања истакао да има веома позитивна искуства о улагању у овај регион, који је један од водећих центара за образовање младих инжењера техничких наука у Русији. Указао је и да је Чувашија деценијама уназад, на нивоу целе Русије, али и у међународним оквирима, призната као расадник најбољих инжењера и истраживача у области електротехнике. „Посебно сам задовољан што у компанији АБС Електро раде многобројни млади инжењери –  они се већ на факултету, кроз различите програме радног ангажовања које се одвија упоредо са студијама, опредељују за будући рад код нас“, рекао је Поповић. Такође, оценио је да је институт ВНИИР, који је налази у саставу компаније АБС Електро, „изванредно важна образовно-научна кадровска база не само за Републику Чувашију већ и за целу Русију“. Поповић је додао да Чувашија, поред убрзаног напретка у области иновација и технологија, остварује и значајан напредак у области пољопривреде, прехрамбене индустрије, туризма и инфраструктуре. „То су потенцијали који привлаче све више инвеститора у овај регион, због чега се он убрзано економски развија, доприносећи јачању унутрашњих потенцијала и домаће производње читаве Русије“, рекао је Поповић. Затим је захвалио министру спољних послова Русије Сергеју Лаврову на, како је то назвао, „сјајној иницијативи да се представницима дипломатског кора презентују привредни и инвестициони потенцијали руских региона“. Поповић је излагање завршио оценом да је Русија данас највеће и најбогатије тржиште на свету и позвао присутне амбасадоре да подстичу компаније у својим земљама да у што већем броју улажу у Чувашију.            

ЗАЈЕДНИЧКА КОМПАНИЈА
АБС Електро већ 23 године у Русији има заједничку компанију са шведско-швајцарским гигантом у производњи електроопреме АББ-ом. Шведски партнери су ову компанију оценили као једну од најуспешнијих АББ-ових заједничких компанија на свету.

ХВАЛА ЗА КОСОВО, КРИМ ЈЕ РУСИЈА
Поповић је у пријатељском разговору са кључним људима руске спољне политике, министром спољних послова Русије Сергејем Лавровим и шефом одбора за спољне послове горњег дома руске Думе Константином Косачовим захвалио Русији на подршци Србији у очувању Косова и Метохије и Републике Српске. Коментаришући своју недавну посету Криму, председник Српске народне партије истакао је да је за већину грађана у Србији Крим Русија, исто као што је Косово Србија.

ВОДЕЋИ У ПРОИЗВОДЊИ НАПРЕДНЕ ТЕХНОЛОШКЕ ОПРЕМЕ
Поповићев АБС Електро једна је од водећих компанија у Русији у области производње напредне технолошке опреме и софтвера за сектор сателитских комуникација, енергетике, бродоградње, гасне и нафтне индустрије, као и индустрије одбране. У њеном саставу послује десет компанија, које се налазе у Републици Чувашији, Санкт Петербургу и Москви, а запошљавају више од три хиљаде људи.
[/restrict]

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *