СЕДАМ ДЕЦЕНИЈА КЊИЖЕВНЕ ЛЕГЕНДЕ

Феномен једног феномена: Како је неформална скупина писаца, чувена Група 47, без сталног чланства, чврсте организације, без програмске платформе, осим идеје да се направи резак отклон од времена нацизма, настала из необавезног дружења, постала с временом најутицајнија институција немачког говорног подручја

Oдавно већ чувену Групу 47 (основану 1947), прате многи, не увек, или не бар једноставно, објашњиви феномени. Међу њима и овај: њено „зрачење“ наставило се и годинама после њеног формалног гашења 1967. И, на свој начин, траје све до данас, седам деценија од њеног настанка. Кад највише њених чланова, ако се уопште могу тако назвати специјално позивани писци који су долазили на њене скупове, није одавно међу живима.

Најинтригантнији феномен, на чијој подлози је настало „брдо“ литературе, садржан је у следећем: како је неформална група писаца, ни савез ни удружење, ни клуб ни друштво, без сталног чланства, чврсте организације, без статута и председништва, без програмске платформе, осим идеје да се направи „резак отклон“ од времена нацизма, настала из необавезног дружења на повременим (не више од два пута годишње), скуповима, постала, с временом, најутицајнија институција немачког говорног подручја. Мит и легенда.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *