ПОХВАЛА ЈЕДНОМ ПОПУСТУ

Запис из дневника пасионираног српског књигољупца

Средња класа, она која је куповала и читала књиге, у Србији је давно пропала, али кад се појави попуст као што је овај који је на своја издања управо дао „Службени гласник“, види се да глад и жеђ за добрим књигама и те како постоје. И наука, филозофија, поезија опет иду као алва. Човек се само плаши да, због историјских околности које воде новим спаљивањима личних и колективних библиотека, неће стићи све то да прочита…

Ако ме жена истера из куће, за то ће бити крив „Службени гласник“. Наиме, већ одавно гомилам књиге у стану, свом и очевом, као и код својте – пашенога и свастике, па гомиле расту и расту. А сад је „Службени гласник“ донео одлуку о невиђеном попусту – „до истека залиха“ – и ја сам потпуно обезнањен, па се кући, скоро сваки дан, враћам са новим насловима, који код моје жене изазивају алергијске реакције и неку врсту страха да у стану неће бити животног простора.

Али ко ће одолети?

Средња класа, она која је куповала и читала књиге, у Србији је давно пропала, али кад се појави овакав попуст, види се да глад и жеђ за добрим књигама и те како постоје. И наука, филозофија, поезија опет иду као алва. Човек се само плаши да, због историјских околности које воде новим спаљивањима личних и колективних библиотека, неће стићи све то да прочита… Па ипак, задовољство је листати то благо и у сенци апокалипсе, сањајући „лета вечита с књигама које нико не чита“ (Милован Данојлић).

[restrict]

Наслови чије су цене биле по 2.000, 2.500 динара сада су по 550. Уђеш у књижару, и већ те маме дневници Борислава Пекића, његове филозофске и политичке свеске, његова „Кореспонденција као живот“… А прво коло Сабраних дела Станислава Винавера, где су „Заноси и пркоси Лазе Костића“, „Пантологија“ и „Алајбегова слама“ (у истом тому), „Језик наш насушни“, „Чардак ни на небу ни на земљи“, „Душа, звер, свест“ (огледи о европским културним и књижевним појавама)… А тек дела Сретена Марића, оне сјајне мале књиге широких захвата и увида, какве је некад давала библиотека „Реч и мисао“ (Марић пише о Монтењу, Рембоу, Вијону, Хелдерлину, херменеутици, структурализму, трагедији), а све по 49,5 динара… Толико кошта и књига Владимира Ђурића Ђуре о њу ејџу у култури „Каталог новог света“, па књига Ђорђа Станковића „Србија и стварање Југославије“, па књига о цензорском подухвату Стипе Шувара званом „Бела књига“, па низ врхунских есејистичких наслова, од „Светог мириса памтивека“ Миливоја Ненина  о Лази Костићу) до „Песника тамних ствари“, студије Радивоја Микића о Новици Тадићу. А Слободан Владушић – „Црњански, Мегалополис“ – 330 динара…

Волите филозофију и теологију? Хајдегерово дело „Битак и време“ и Рикерова знаменита студија „О Фројду“ су вам надохват руке. Четворотомник из историје српске филозофије „Прирок и суштаство“ Слободана Жуњића – 880 динара… Валтера Бенјамина први том изабраних дела, где је „Берлинско детињство“ и студија о фотографији, 99 динара. Значајна дела чувеног богослова Јарослава Пеликана о историји хришћанских догмата су по 330 динара. Генијална примена теологије на културу, са најбољим огледом о Хамлету који сам икад читао, налази се у књизи Павла Флоренског „С оне стране визије“… Архиепископ Иларион Алфејев је објавио монографију о животу и делу патријарха Кирила (220 динара)…

Волите књижевну теорију? Библиотека „Појмовник“ је за вас. Радуновићева студија о раном Бахитну, „Постколонијализам“ Роберта Џ. С. Јанга, „Трагедија/ Сасвим кратак увод“ Едријана Пула, „Десет писаца – десет разговора“ Бранимира Ћосића, плус студија о тој књизи, „Поетика књижевног разговора“ Јована Пејчића, „Облици усмене прозе“ Снежане Самарџије… Волите наше есејисте? Драган Стојановић и „Енергија сакралног у уметности“, Борислав Радовић – „Још о песницима и поезији“…

Занимају вас студије из историје и теорије политичке мисли? Ноторног Макса Вебера и његове политичке списе можете купити за 99 динара… Чувени оксфордски професор Џон Пламенац нам, преко „Службеног гласника“, нуди своју студију „Човек и друштво“, где се критички преиспитују идеје од Макијавелија до Маркса, а Богдана Кољевић разматра мисао Фукоа, Агамбена, Харта и Негрија у својој студији „Биополитика и политички субјективитет“. Пол Тејлор има студију „Крај европске интеграције“, која се бави историјом анти-ЕУ мишљења, а Ивер Б. Нојман у књизи „Употреба другог/ ’Исток’ у формирању европског идентитета“ се занима русофобијом као конститутивним елементом западноевропског идентитета.

Српске теме су величанствено присутне: од „Изгубљене ризнице манастира Милешева“ Драгише Милосављевића и „Византине у савременој српској уметности“ Зорана М. Јовановића, преко путописних књига из 19. века Енглеза Вилијама Дентона „Србија и Срби“ и Херберта Вивијана „Сербија/ Рај сиромашног човека“ до „Српске Атлантиде“ Мила Глигоријевића и библиотеке „Корени“, која се бави пореклом становништва Србије (свака књига „Корена“ – 330 динара ). Изабрана дела Симе Тројновића у четири тома – 1.100 динара… Ако вас занима историја наше политичке мисли, ту су списи Владимира Јовановића, оца српског либерализма и оца Слободановог, за 99 динара!

Наша савремена историја? „У потрази за новом мисијом/ НАТО и југословенска криза 1990–2001“ Јасминке Симић, „Србија у огледалу немачке штампе 1987–2006“ Љиљане Глишовић, „Разговори са Милошевићем“ Ајвора Робертса, „Босански рат“ Добрице Ћосића – сваки наслов кошта мање од 100 динара… Владимир Никитовић пише о демографској будућности Србије и имиграцији као извесности, а просторни план Републике Србије је свега 220 динара. Занимају вас другосрбијански митови и обмане? Читајте „Искушења радикалног феминизма“ Слободана Антонића и „Другу Србију на мртвој стражи политичке коректности“ Маринка Вучинића. Хоћете да знате нешто о скривеној идеологији Холивуда и популарне културе? Александар Гајић нуди „Корпоративну носталгију“.

И тако редом – ко ће одолети?

Ко зна колико сам добрих наслова прескочио… Али узмите путну торбу, правац „Службени гласник“, и начините свој избор. У договору са брачним другом, наравно.            

[/restrict]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *