Печатњаци – хронике дугог трајања

Део Збирке печата Историјског музеја Србије (ИМС) изложен у Конаку кнеза Милоша у Топчидеру

Ови јединствени и драгоцени артефакти сведоче о бурном развоју српске државности – борби за моћ, схватању владаревог суверенитета, цивилизацијским и хералдичким утицајима. Мало је предмета који тако упечатљиво сведоче о (историјској) прошлости. У изузетном амбијенту Конака кнеза Милоша они су зналачки одабрани и презентовани за посебно естетско и интелектуално искуство

Али, господине, недостаје вам печат? – Где-где? – Ево, ту!

Типски исечак из вербалног саобраћања са администрацијом део је готово свачијег искуства из сусретања са барем неком институцијом. Место где печат(њака) не недостаје овог пролећа јесте Конак кнеза Милоша у Топчидеру, у Београду. Овде је, наиме, приређена изложба печатњака и печата из Збирке печата Историјског музеја Србије (ИМС).

Шалу на страну, гореописана типична анегдота садржи имплицитно у себи две карактеристике печата због којих они имају велики значај – прво, они су незаобилазни (а у раније доба барем чести) елементи идентификације документа, његове ваљаности; друго, они симболишу ауторитет институције, владара или државе чије знамење представљају. Стога је реч о важним сведоцима повести.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *