Печат недеље

Иванов мандат за састав владе дао Заеву

Председник Македоније Ђорђе Иванов мандат за формирање Владе дао је Зорану Заеву, након што се лидер Социјалдемократског савеза Македоније пред камерама, у име своје коалиције, одрекао „Тиранске платформе“.
„Гарантујемо заштиту унитарности, суверенитета, територијалног интегритета, независности и мултиетничности Републике Македоније. Гарантујемо заштиту уставног поретка и територијалне целовитости Републике Македоније“, рекао је Заев, нагласивши да ће процес доношења одлука бити у сагласности са основним демократским принципима и владавином права и без довођења Републике Македоније у стање потчињености или зависности од друге државе.
Након кратког обраћања јавности, обојица су истакла да су отклоњене све препреке за додељивање мандата лидеру парламентарне већине, те да ће, како је нагласио Иванов, нова влада штитити, чак и даље развијати унитарност Македоније.
Подршку Заеву, коме је на располагању 20 дана да Собрању предложи састав своје владе и њен програм, дао је високи представник Стејт департмента Хојт Брајан Ји, који је 1. маја боравио у Скопљу.

[restrict]

Словенци се плаше Томпсона

Због повећаних безбедносних ризика, словеначка полиција препоручила је градским властима у Марибору да забране концерт хрватског извођача Марка Перковића Томпсона, објавила је агенција „Хина“.
„Постоји реална могућност да ће на концерт доћи појединци из средина где су концерти тог извођача били забрањени, како би извршили кривична дела“, наводи полиција и додаје да на наступ планирају да дођу и Томпсонове „радикалне присталице“ из Хрватске.

Комисија СЕ: Говор мржње као деведесетих

Европска комисија против расизма и нетолеранције (ЕКРИ) Савета Европе позвала је Србију да „призна геноцид у Сребреници“ из 1995. године, упозорила на деловање фудбалских навијачких група „укључених у незаконите и криминалне активности“, као и на растући говор мржње и насиље према Ромима и члановима ЛГБТ популације, и оценила да јавни дискурс подсећа на ситуацију уочи ратова деведесетих. ЕКРИ, чији је задатак борба против расизма, расне дискриминације, ксенофобије, антисемитизма и нетолеранције у Европи, изразила је у извештају о Србији жаљење због спорог напретка у процесуирању ратних злочина. Комисија оцењује и да су се регионалне тензије на простору бивше Југославије нагло погоршале у последњих неколико месеци. У извештају се, уз констатацију да се Србија извинила за Сребреницу (Декларација о осуди злочина у Сребреници позивајући се на пресуде Међународног суда правде усвојена у Скупштини Србије 2010) и извињење председника Републике 2013. године), препоручује српским властима да „делотворно спроводе Националну стратегију за процесуирање ратних злочина и јавно признају да злочини почињени у Сребреници представљају геноцид“. У документу се такође изражава забринутост због сталног раста говора мржње у српском јавном дискурсу, који је појачан широким медијским извештавањем. Подсећа се да је Комесар СЕ за људска права Нилс Муижниекс 2015. упозорио да је постала уобичајена пракса у Србији да високи јавни званичници вербално нападају новинаре називајући их „издајницима“ и „страним плаћеницима“. Наводи се да медији настављају да преносе говор мржње политичара и других јавних личности, појачавајући тиме његово дејство. Упозорава се на „таблоидизацију“ штампаних медија који се боре за економску егзистенцију и повећање броја ријалити програма на телевизији. ЕКРИ је посебно забринута због деловања фудбалских навијачких група, које су, како се наводи у извештају, укључене у незаконите и криминалне активности. Истиче се да су навијачке групе повезане с десничарским организацијама које су пак повезане са националистичким политичарима и организованим криминалом. Комисија за борбу против расизма и нетолеранције поздравила је доношење закона против дискриминације, запошљавање полицајаца припадника албанске нације, као и то да Стратегија против дискриминације предвиђа доношење закона о регистровању истополних веза.

Ко је убио Сета Рича?

Америка се све више претвара у банана републику у којој се (пара)политички скандали нижу из дана у дан.
Након што је председник САД Доналд Трамп прошле недеље изненада отпустио директора ФБИ-а Џејмса Комија, што смо протумачили као Трампов покушај да мочвари вашингтонског естаблишмента узврати ударац, уследили су контраудари.
Најпре је „Вашингтон пост“ објавио тврдњу својих – наравно, анонимних – извора да је на прошлонедељном састанку с руским шефом дипломатије Сергејем Лавровим амерички председник одао поверљиве обавештајне податке у вези с Исламском државом, да би одмах потом „Њујорк тајмс“ објавио тврдњу – поново, на основу анонимних извора – да је Трамп од Комија тражио да обустави истрагу против смењеног саветника за националну безбедност Мајкла Флина о његовим (наводним) везама с Русијом.
„Постову“ тврдњу оповргли су и Бела кућа и Кремљ, а Владимир Путин чак је, с поприличном дозом подсмеха, јавно понудио транскрипт разговора Трампа и Лаврова како би се доказало да није било никаквог одавања обавештајних података.
Тврдња „Њујорк тајмса“ о Трамповом притиску на Комија тек ће добити свој епилог пред надлежним сенатским одборима, и све је више гласова из естаблишмента који ситуацију, иако још није понуђен ниједан доказ, пореде са афером „Вотергејт“, најављујући да ће Трамп бити натеран на повлачење као што је то био Ричард Никсон.
А у позадини овог спектакла вреба нови скандал, у вези са Сетом Ричом, активистом у изборном штабу Демократске партије који је прошле године убијен у Вашингтону. Званична верзија каже да је Рич, с два метка у леђа, убијен у покушају пљачке иако је пронађен са новцем и картицама у новчанику, сатом и мобилним телефоном. Починиоци никада нису пронађени. По незваничној верзији, Сет Рич је „Викиликсу“ доставио мејлове Демократске партије, и због тога је убијен. Иако Џулијан Асанж, оснивач „Викиликса“, није потврдио да му је Рич био извор, то је снажно наговестио, понудивши и награду од 25 хиљада долара за информацију о његовом убиству. А ових дана телевизија „Фокс“ јавља – и „Фоксови“ су извори анонимни – да су на Ричовом компјутеру пронађени докази да је он заиста био у преписци са „Викиликсом“.
У случају да буде потврђена, ова информација неће само бацити сумњу на Хилари Клинтон и челнике Демократске партије да су наручиоци Ричовог убиства, већ ће и у парампарчад растурити оптужбе да је Русија хаковала демократе и доставила њихове срамотне мејлове „Викиликсу“ како би помогла Трампу да победи.
Како год, остаје нам само да се завалимо и наставимо да посматрамо овај циркус у некадашњем „светионику демократије“.

[/restrict]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *