Печат недеље

Иванов мандат за састав владе дао Заеву

Председник Македоније Ђорђе Иванов мандат за формирање Владе дао је Зорану Заеву, након што се лидер Социјалдемократског савеза Македоније пред камерама, у име своје коалиције, одрекао „Тиранске платформе“.
„Гарантујемо заштиту унитарности, суверенитета, територијалног интегритета, независности и мултиетничности Републике Македоније. Гарантујемо заштиту уставног поретка и територијалне целовитости Републике Македоније“, рекао је Заев, нагласивши да ће процес доношења одлука бити у сагласности са основним демократским принципима и владавином права и без довођења Републике Македоније у стање потчињености или зависности од друге државе.
Након кратког обраћања јавности, обојица су истакла да су отклоњене све препреке за додељивање мандата лидеру парламентарне већине, те да ће, како је нагласио Иванов, нова влада штитити, чак и даље развијати унитарност Македоније.
Подршку Заеву, коме је на располагању 20 дана да Собрању предложи састав своје владе и њен програм, дао је високи представник Стејт департмента Хојт Брајан Ји, који је 1. маја боравио у Скопљу.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *