ПЕЧАТ НЕДЕЉЕ

КОСАЧОВ: САУЧЕШЋЕ НАРОДУ ЦРНЕ ГОРЕ

„Црногорске власти су се руководиле опортунистичким разлозима приликом одлучивања о приступању земље у НАТО“, изјавио је председник Одбора за међународне послове Савета Федерације Русије Константин Косачов након што је црногорски парламент изгласао улазак у Алијансу.

Косачов је рекао да у овом тренутку Русија може само да изјави саучешће братском народу Црне Горе јер није успео да се супротстави свом политичком руководству које је остало у прошлости и решава сопствене опортунистичке проблеме.

Министарство спољних послова Русије саопштило је да је садашње руководство  Црне Горе игнорисало вољу скоро половине становништва које је против приоритета НАТО-а у спољној политици земље, те да ће улазак земље у Алијансу „забити клин у пријатељске односе Црногораца са Србима и Русима, засноване на дубоким историјским традицијама“.

КИТАРОВИЋ: ОЛУЈА ЈЕ БИЛА КРУНА

На обележавању годишњице војне операције „Бљесак“ хрватска председница Колинда Грабар Китаровић рекла је да је та акција довела до „Олује“, круне свих војних операција која се догодила неколико месеци касније. Уз објашњење да је „Олуја“ ослободила велики део територије и створила претпоставке за мирну реинтеграцију, Китаровићева је честитала свима који су учествовали у операцији „Бљесак“. Претпоставка за мирне реинтеграције подразумевала је протеривање 200 хиљада и више хиљада убијених и несталих Срба.

У акцији „Бљесак“ око 16.000 припадника хрватске војске и полиције извршило је агресију на Западну Славонију која је тада била зона под заштитом УН. Дуж магистралног пута Окучани – Стара Градишка  – Окучани и у насељу Нова Варош у Хрватској 1. и 2. маја 1995. године остали су разбацани лешеви и унакажена тела жена, деце и старијих особа.

СРБИМА СА КОСОВА НЕ ПРИЗНАЈУ СРПСКЕ ПАСОШЕ

Аутобускe агенцијe које саобраћају између Србије, Косова и Македоније обавештене су да Приштина више не признаје српске пасоше које косовским Србима издаје Координациона управа при Министарству унутрашњих послова Србије. Иако ова одлука није потврђена у надлежним институцијама Косова, министарка за дијалог Едита Тахири је рекла да пасоши Координационе управе „никада нису били важећи на Косову, јер су били илегални“, те да је Координациона управа за Косово илегална структура.

Возач Аурора тоурса рекао је за РСЕ да му је на косовској граници речено да путници који имају српске пасоше издате од Координационе управе више неће моћи да уђу на Косово.

Од 2009. лицима која имају пребивалиште на Косову путне исправе издаје Координациона управе МУП-а Србије у Београду.

СПОМЕНИК ЖРТВАМА СРЕБРЕНИЦЕ У ИНСТАНБУЛУ

Споменик жртвама „геноцида“ у Сребреници, дело грузијског уметника и вајара Џона Гогаберишвилија, откривен је на централном градском тргу у општини Картал. У присуству вршиоца дужности председника турског парламента Акифа Хамзацебија, амбасадора Босне и Херцеговине у Анкари Бакира Садовића, сведока дешавања у Сребреници, те начелника Општине Картал Алтинока Оза, отворена је и изложба фотографија Марш мира, а присутнима је приказан и документарни филм о сребреничком догађају. За ту прилику турски певач Халук Левент извео је и песму коју је посветио жртвама у том граду.

ПРВИ ДЕЛОВИ МОЗАИКА СТИГЛИ НА ВРАЧАР

Први део мозаика за унутрашњу декорацију куполе Храма Светог Саве стигао је у Београд. Делови мозаика Светих апостола Петра и Павла освештани су и унети у Храм, а одржан је и молебан.

У име патријарха Иринеја присутнима се обратио митрополит Амфилохије, који је захвалио руском патријарху Кирилу, али и руском председнику Владимиру Путину, као и руској влади на помоћи у изградњи. „Дужни смо данас да се сетимо свих оних који су на било који начин себе уградили у овај свети храм Светога Саве и народа српског, али и оних који ће себе тек уграђивати у храм, који ће нам откривати лепоту лика божијега и светлост његову кроз лепоту овога храма “, поручио је он.

Подсећајући на митрополитове речи да је олтар срце храма, члан Руске академије уметности и народни уметник Русије Николиј Мухин је истакао да је пројекат дошао до практичне реализације. „Током овог месеца кренућемо са израдом, односно постављањем мозаика. Ако Бог да, а ми ћемо се потрудити, све ћемо завршити до краја 2019. године. А потрудићемо се и да завршимо олтар“, рекао је Мухин.

Драгоцени товар од десет тона мозаика израђеног од специјалног стакла и камена који представља главни део мозаичке композиције Вазнесења Господњег, упакован у 62 палете, прошао је пут од московског атељеа највећег руског иконописца Николаја Мухина кроз Русију, Белорусију, Пољску, Словачку и Мађарску, да би крајње одредиште нашао на врачарском платоу.

Мозаик са ликом Христа Спаситеља, површине 1.230 квадратних метара, пречника 30 метара и тежине 40 тона, у куполу Храма уградиће руско-српски тим, а почетак радова очекује се наредних дана.

Посао вредан четири милиона евра, који финансира „Газпром њефт“, требало би да буде завршен до краја године. Поред подршке уређењу централне куполе Храма Светог Саве на Врачару, компанија је помогла  и обнову „Руског некропоља“ у Београду, као и бројне културне и хуманитарне пројекте. 

ХИЛАРИ ОПТУЖИЛА „РУСКИ ВИКИЛИКС“

Бивши председнички кандидат Хилари Клинтон за свој изборни неуспех оптужила је „руски Викиликс“ и писмо шефа ФБИ Џејмса Комија од 28. октобра, истакавши да би, да су којим случајем избори одржани месец дана раније, она била председник САД.

„Била сам на путу ка победи када је писмо Џима Комија 28. октобра заједно са ’руским Викиликсом’ изазвало сумњу у главама људи који би гласали за мене, али су се уплашили. И доказ за ово мешање је, мислим, очигледан и убедљив. За један или два сата након што су објављени подаци ’холивудског приступа’, ’Викиликс’ је објавио мејлове Џона Подесте које је украла Русија. Каква случајност. Мислим да је тако нешто напросто немогуће измислити“, изјавила је она.

Путин је америчке тврдње о утицају Русије на председничке изборе у САД назвао „митским, измишљеним проблемом“, а оптужбе „хистеријом“.

СКИНИТЕ БУРКЕ, ЧИТАЈТЕ ГЕТЕА

Немачки министар полиције Томас де Мезиер, у ауторском тексту Ми нисамо бурка посвећеном мигрантима, дао је низ препорука како би придошлице избегле могућност да буду изоловане.

„Ми се рукујемо када се поздрављамо. У свакодневном животу је за нас важно да ли гледамо у пријатељско лице или у тужно лице. Ми смо отворено друштво. Ми нисмо друштво бурке. Црквени торњеви су обележја нашег околиша. Нашу земљу обележава хришћанство“, пише Де Мезијер. 

Савезник Ангеле Меркел у тексту који су многи оценили као јефтину пропаганду навео је да постоји „десет тачака друштвених навика“ од којих се не одступа – међу њима су руковање, однос према образовању, спорту и уметности, Бах, Гете, али и традиције као што су народни фестивали и карневали.

БАЈКЕ ХЈУМАН РАЈТС ВОЧА

Главни „доказ“ Хјуман рајтс воча за хемијски напад у Сирији је фотографија макете муниције из музеја Оружаних снага Русије у Москви, саопштило је руско Министарство одбране. Коментаришући извештај организације за људска права Хјуман рајтс воч у којем стоји да су на месту наводног хемијског напада у сиријском граду Хан Шеихуну откривени остаци совјетске авионске бомбе, представник Министарства одбране Русије Игор Конашеков рекао је да совјетска муниција ХАБ-250 никада није изнета из СССР-а нити се пунила сарином.

„Морам да разочарам маштовите експерте из Хјуман рајтс воча. Совјетска муниција ХАБ-250 никад није била експортована изван СССР-а и потпуно је уништена још 60-их година прошлог века“, наводи се у саопштењу.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *