ОПЕРАЦИЈА ДРОЗД СРУШИЛА ИЛУЗИЈЕ

Брука западних медија – ЦИА тајно регрутовала новинаре

Амерички медији, попут „Њујорк тајмса“, „Вашингтон поста“, „Си-Би-Еса“ и многих других, деценијама су свесно пласирали садржаје ЦИА под лажном етикетом регуларних и аутентичних вести

Када је крајем 2016. године амерички ФБИ од највиших ауторитета извршне власти, од америчког Министарства правде, добио писано одобрење да своје тајне агенте може инфилтрирати у америчко друштво као новинаре, ако то од њих „захтева виши национални интерес“, јавност и организације за слободу медија реаговале су бурно, а заштитници слободе мишљења и јавне речи тражили су поништење овакве одлуке која „убија било какву концепцију новинарског интегритета, подрива поверење јавности и гуши проток информација од заштићених извора према професионалним новинарима“.

Али колико год ова одлука америчке администрације деловала шокантно, истина је да она само регулише већ уобичајену праксу. Наиме, читав овај правни процес који је изнедрио одлуку да се агенти ФБИ по закону могу инфилтрирати у друштво као новинари, разматрао је већ постојећи случај из 2007. године када је амерички Федерални истражни биро (ФБИ) ушао у траг осумњиченом тако што је један агент ступио у контакт с њим путем електронске поште, представљајући се као новинар „Асошијетед преса“. Безбедносна агенција је за ову сврху подигла сајт, врло сличан аутентичном сајту локалне новинске агенције, који је на рачунар осумњиченог инсталирао програм за откривање локације. Овај случај је изазвао оштро противљење саме новинске агенције „Асошијетед прес“, али бура у „независној“ америчкој јавности је убрзо утихнула и пажња „слободног“ јавног мњења хитно је усмерена на неке „много важније“ теме – попут празника куповине тзв. Црног петка и сл. И све то не би ни било ништа ново и претерано интересантно, да овај случај заправо не представља уџбенички пример контроле јавног мњења која траје већ више од 60 година.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *