Почетна / Друштво / НАГРАДЕ „ПЕЧАТ ВРЕМЕНА“ УРУЧЕНЕ ДОБИТНИЦИМА

НАГРАДЕ „ПЕЧАТ ВРЕМЕНА“ УРУЧЕНЕ ДОБИТНИЦИМА

Печатово годишње признање за стваралаштво – награде „Печат времена“ за науку и друштвену теорију и „Печат времена“ за књижевност – које су ове године, као што је познато, добили Миломир Степић за књигу Геополитика – Идеје, теорије, концепције (Институт за политичке студије, Београд, 2016), Лабуд Драгић за роман Кукавичја пилад („Српска књижевна задруга“, Београд, 2016) и Мирослав Максимовић за збирку поезије Бол („Чигоја штампа“, Београд, 2016) – лауреатима је уручено прошлог петка, на свечаности приређеној у београдском Звездара театру.
Добитницима награде „Печат времена“ признање је припало за дела објављена у 2016. години, а према пропозицијама за награду: додељује се најбољим ауторима, односно књигама, објављеним у претходној години, и чији су уметнички домети значајно обележили домаће књижевно стваралаштво, те области друштвено-историјских, културолошких, филозофских и ширих теоријских истраживања.
У складу са жељом оснивача и покровитеља награде, признања се увек уручују 12. маја, на Дан Светог Василија Острошког. Сада је то учињено седми пут заредом.
Овом догађају, за српску културу без сумње репрезентативном, присуствовали су бројни угледни гости, истакнута имена друштвеног, политичког, верског, дипломатског, културног и научног живота наше земље. Његово преосвештенство владика бачки господин Иринеј Буловић био је наш драги гост, а међу онима чији је долазак такође учинио овај догађај још свечанијим били су и министар рада и запошљавања Александар Вулин, др Војислав Коштуница, академици Гојко Ђого и Душан Ковачевић, привредници Војин Лазаревић, Милан Беко, проф. др Јован Душанић… Додели признања присуствовали су и претходни добитници „Печата времена“ – Матија Бећковић, Мило Ломпар, Славица Гароња, Владимир Кецмановић, Слободан Вуковић…
О награђеним делима и њиховим ауторима говорили су председници два жирија – др Радован Радиновић (жири за награду у области науке и друштвене теорије) и др Јован Попов (жири за награду у области књижевности). Њихове беседе нашле су се на странама прошлог (470) броја нашег листа. У овом „Печату“ објављујемо беседе добитника награде, као и поздравну реч главног уредника „Печата“ Милорада Вучелића, који је добитницима и уручио признања (повеља и новчани износ од 500.000 динара).
Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *