МОРАЛНИ ТАРЗАН У ЏУНГЛИ ПАТРИОТСКОГ ШЉАМА

Колач сервиран у главу Французу Бернар-Анрију Левију до високих и нездравих параметара подигао је шећер у менталном статусу и крвотоку оних Срба који верују да су западни свет и american values једина стварност у којој вреди живети, па у том кључу ваља тумачити и поруке које је „домаћем олошу и шљаму“ (све поводом Левија) упутио редитељ Горан Марковић

Фото-кадар у којем редитељ Горан Марковић, очито ужаснут, стоји поред филозофа Бернар-Анрија Левија у тренутку када је овај мислилац од младих Београђана био управо почашћен тортом на понешто специфичан начин – по челу, темену и коси – обишао је свет. У овдашњим медијима сцена је коментарисана у неуједначеном вредносном и емотивном кључу, но ипак не толико неуједначеном да се не би могло закључити да је јавност поручила како је обрадована виђеном промоцијом неочекиваног а брзог рецепта за „мелем торту“. Нису овде били посебно важни „састојци и техника израде“ (да је неуљудно – јесте, сложила се већина!), али је беспоговорно да је „мелем“ колач лековит управо зато што отклања лоше здравствене последице дуго сакупљаног беса и фрустрације услед трпљења вербалне агресије и истрајног ангажмана овог заговарача бомбардовања Срба. Како је „оно“ бомбардовање било, према Левију, у функцији милосрдног дисциплиновања и преваспитавања једног проблематичног соја, ваљда је сада логично било и узвратно резоновање „проблематичних“: знамо да то са тортом није лепо, али васпитно и милосрдно јесте, јер човека води на пут интроспекције, односно корисног самопосматрања. Изостала је, међутим, потврда да је ова педагошка лекција била умесна, прпошни БХЛ не само да се није преиспитао, још мање покајао, већ је онако премазан и умазан шлагом резолутно поручио како види да је „српски фашизам“ тешко искорењив. Иако су му на овом осветничком ударцу били захвални и поједини Срби, јасно је да се, што се београдске предузимљиве и формалном уштогљеношћу неспутане младежи тиче, француски мислилац већ задужио за нову порцију торте. Очекујући тај тренутак (има нагађања да БХЛ-а нећемо баш скоро поново овде видети) размотримо неке значајне последице које је посластичарска епизода оставила у овдашњем, не само политичком животу.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Један коментар

  1. Gadjanje tortom je ” american value ” je u njihovom filmovima za mediokritete nema smeha bez torti koje lete na sve strane. Trebali su i Markovica da zalepe sa tortom jer mu slatkisi ocigledno prijaju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *