Једна нада, много непознаница

Еуфоричан немачки поздрав Емануелу Макрону: „Спасилац Француске“ (од „пошасти“ зване Марин ле Пен и „заразног“ популизма) дочекан и као (могући) спасилац Европске уније, с уверењем да би напокон могла опет да проради немачко-француска „локомотива“, иако питање машиновође (с немачке стране) остаје отворено до септембра (избори за Бундестаг)

У другом кругу француских председничких избора решена је (само) једначина с једном непознатом: Емануел Макрон је нови шеф државе. Остало је, међутим, још много непознаница. Међу њима и она: ако је Француска добила Макрона, да ли је и Макрон (за)добио Француску. Прва провера ће уследити ускоро, већ у јуну: шта ће бирачи рећи на парламентарним изборима за националну скупштину.

Човек „наде и охрабрења“, како новог председника Француске представљају немачки политичари и медији, очигледно је, чак и за многе његове земљаке, „производ изнуђених околности“: у ситуацији да бирају између (добро знане) лидерке десничарског Националног фронта и (мало знаног) политичког новајлије, определили су се за – „оног који није Ле Пен“.

Не знамо ко је Макрон, али знамо врло добро ко је Марин ле Пен. Она није Француска, сажела је расположење многих њених колега, једна тамошња интелектуалка. Жерар Баради, новинар и писац, аутор књиге „Де Гол је био у праву“, још сликовитије је, за „Политику“, објаснио тамни вилајет пред којим су се нашли многи Французи, у којем једно кајање не гине. Нашао се у замци, каже Баради, званој избор између Емануела Макрона и Марин ле Пен, уверен да ниједно од њих двоје „није способно да управља Француском“. Хиљаде младих који су на улицама Париза и других градова клицали „ни Макрон, ни Ле Пен“ добро су разумели замку „без преседана у Петој републици“.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *